Slovenski diplomat izgnan iz Rusije

Rusija je, kot je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo. Diplomat pa mora Rusijo zapustiti do prihodnjega petka, 19. aprila.

Gre za povračilni ukrep po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. Slovensko zunanje ministrstvo je informacijo potrdilo. O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor.  Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Slovenija ruskega diplomata za nezaželeno osebo razglasila konec marca

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Šlo naj bi za namestnika vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa, ki je iz Slovenije je odšel 27. marca.

Rusko zunanje ministrstvo je ob izgonu diplomata napovedalo odgovor

Danes so na svoji spletni strani zapisali, da so veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročili noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo. Na ruskem ministrstvu so poudarili, da je izgon ruskega diplomata odkrito neprijazna poteza Slovenije, ki jo obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo. Po poročanju nekaterh medijev je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja – poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Ruski diplomat izgnan zaradi povečanja ruskih propagandnih aktivnosti

Diplomat, ki ga je Slovenija izgnala zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti, naj bi po neuradnih informacijah s svojo mrežo sodelavcev poskušal vplivati na praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato in ustvariti razkol v slovenski družbi. V javnosti naj bi tudi želeli zbuditi negativna čustva do severnoatlantskega zavezništva. Visoko na njihovi agendi naj bi bilo tudi obtoževanje Zahoda za domnevna dvojna merila v primeru konfliktov med Ukrajino in Rusijo ter Izraelom in Hamasom. Med cilji te mreže naj bi bilo neuradno tudi zamajati zaupanje v vlado.

Kmalu po izgonu ruskega diplomata je državo zapustilo še nekaj ruskih državljanov, ki naj bi bili v Sloveniji zaradi študija.