“Aprila 2009 je Evropski parlament sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu ter v njej obsodil vse totalitarne in avtoritarne režime v Evropi in 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na njihove žrtve. Slovenija na državni ravni še ni obsodila komunizma.

Slovenski parlament je že štirikrat zavrnil potrditev resolucije in še vedno ni pokazal toliko moralne drže, da bi obsodil totalitarni komunizem in njegova medvojna in povojna zla dejanja. Večini poslancev levih strank povzroča težave obsodba komunizma.

Sklep vlade Janeza Janše o obeleženju tega datuma pa žal ni zavezujoč. Ker v Sloveniji ni bilo lustracije, so predstavniki prejšnje totalitarne oblasti ostali na svojih položajih v politiki, uradih, sodstvu, na univerzah, v državnih podjetjih itn.

Še vedno omrežja v ozadju onemogočajo delovanje pravne države.

Proti sprejemu resolucije se stalno ponavlja argument o revizionizmu v zgodovinopisju. Tisti, ki kritizira zločine komunizma, je avtomatično postavljen na stran onih, ki relativizirajo nacistične in fašistične zločine. Na noben način naj se nihče ne obregne ob sliko, ki jo je režimsko zgodovinopisje, ki je služilo partiji kot propagandno orodje, ustvarilo o narodnoosvobodilnem boju. Hkrati pa naj nihče ne nasprotuje mitu, na katerem se sedaj gradi, namreč da o se komunisti borili za osamosvojitev Slovenije že leta 1941.”

Tamara Griesser Pečar, slovenska zgodovinarka

Vir: Slovenski čas, časnik za družbo in kulturo, priloga tednika Družina, avgust 2019, str. 3