Že včerajšnja novinarska konferenca z naslovom “Nujni prvi korak k digitalni in zeleni Sloveniji” je pokazala, da nujno potrebujemo ministra za digitalno preobrazbo.

 

Na njej so sodelovali predstavniki slovenske digitalne, znanstvene in podjetniške skupnosti kakor tudi člani Strateškega sveta za digitalizacijo. Novinarska konferenca je bila namenjena temu, da se poudari pomen izvolitve novega ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo, Marka Borisa Andrijaniča.

Danes smo lahko v Državnem zboru spremljali razpravo pred glasovanjem o novem ministru Andrijaniču, ki je na glasovanju dobil 45 glasov za izvolitev. Proti je glasovalo 44 poslancev.

V Sloveniji smo tako dobili ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo. To je postal Mark Boris Andrijanič.

Med drugim je povedal:

“Vzpostaviti želimo mobilno aplikacijo, s pomočjo katere bo imel posameznik enostaven dostop do lastnih zdravstvenih podatkov, zdravstvenih potrdil, napotnic in receptov.”

“Po zgledu Danske se vzpostavi slovensko predstavništvo v San Franciscu, ki bo promoviralo Slovenijo kot atraktivno investicijsko destinacijo in odpiralo vrata slovenskim podjetjem v Silicijevi dolini in drugih ameriških tehnoloških središčih.”

“Pri informativnem izračunu otroških dodatkov želimo po zgledu informativnega izračuna dohodnine staršem omogočiti, da ne izpolnjujejo vsako leto enake vloge s podatki, ki jih država že hrani.”

“Po nizozemskem zgledu bi uvedli dohodninsko olajšavo za domače in tuje strokovnjake, ki se vrnejo oz. priselijo v Slovenijo zaradi zaposlitve na področju inženirskih in drugih deficitarnih poklicev z visoko dodano vrednostjo.”

“Ne ukinjamo prometnega dovoljenja. Ukinjamo podaljševanje le tega. Sistem bo samodejno podaljšal veljavnost brez čakanja v vrsti.”

“Slovenija je zazrta v prihodnost in razvoj. Prizadeval si bom, da bo digitalizacija postala nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje.”

Glede na čas, ki je še ostal do rednih volitev, bo novoizvoljeni minister moral zavihati rokave in se močno zakopati v delo, kar je izjavil tudi sam na novinarski konferenci po izvolitvi.