V petek, 7. oktobra, je Občina Ivančna Gorica odprla in svojemu namenu predala novozgrajeno Zahodno obvoznico Ivančna Gorica, ki povezuje novozgrajeno krožišče »Marof« s krožiščem Malo Hudo pri podjetju Akrapovič.

Uradno odprtje se je začelo s slavnostno parado prevoznih sredstev, od najstarejših do najsodobnejših. Parado so sestavljale konjske vprege, starodobna kolesa, traktorji, motorji, vozila in gasilska vozila, do najsodobnejših motorjev in vozil, tudi z svetovno priznanimi izpušnimi sistemi Akrapovič. Sklepno dejanje povorke pa je na tovornem vozilu zaključila stiška godba.

Osrednji govorec župan Dušan Strnad, ki ima največ zaslug, da se ivanška občina neprestano razvija, je povedal, da smo priča odprtju enega najpomembnejših infrastrukturnih projektov v zadnjem času, ki je ključnega pomena za nadaljnji razvoj občine. Ta povezovalna cesta delno že razbremenjuje sam občinski center, dokončno pa jo bo po zaključku izgradnje nadvoza čez železniško progo. S tem bo prebivalcem krajevnih skupnosti Stična, delno Ivančna Gorica in Metnaj ter uporabnike šolskega centra bistveno olajšal in skrajšal prometni dostop do avtoceste.

Ob trasi skoraj kilometer dolge obvoznice in novozgrajenega krožišča sta bila v sklopu projekta urejeni sprehajalna in kolesarska pot, ki jo občani od novega šolskega leta, ko je bila obvoznica za promet sproščena, vsakodnevno uporabljajo. Svoj čar, po besedah župana, naredi tudi nedavno zasajen drevored lipovih dreves, ki je pomemben prispevek k ohranjanju naše kranjske sivke in opraševalcev, s tem pa tudi naše narave. V sklopu projekta je bil izveden še Stiški vodotok in urejeni dostopi do kmetijskih zemljišč in objektov ob trasi. »V občini se trudimo biti kar se da prijazni do občank in občanov in naših podjetij, ki nam dajejo kruh. To pa ne bi bilo mogoče, če ne bi znali stopiti skupaj«, je povedal Strnad ter se zahvalil lastnikom zemljišč, ki so prisluhnili prošnji občine, da je tu stekla nova obvoznica. Zahvalil se je še vsem, ki so bdeli nad projektom in izvajalskemu podjetju Eltim d.o.o. Projekt je stal 1,5 milijona evrov, sredstva pa so bila v celoti pokrita iz proračuna občine Ivančna Gorica.

Po nagovoru župana je sledil prikaz gašenja požara v naravi, ki so ga izvedli člani prostovoljnih gasilskih društev iz Stične in Ivančne Gorice. V znak prijateljstva so na simboličen način intervencijo zaključili s prijateljskim vodnim slavolokom.

Po blagoslovu za varno pot udeležencev v prometu, ki ga je opravil stiški opat Maksimilijan File je sledilo uradno odprtje. Slavnostni trak je v družbi, podžupanje Martine Hrovat, direktorice občinske uprave dr. Andrejke Miše Glavič, predstavnikov krajevnih skupnosti Antona Kralja, Jerneja Strnada in Aleša Janežiča, izvajalca del Darka Perka, vodje projekta na občini Simona Kastelica in predstavnikov projektantskega podjetja Acer, prerezal župan Dušan Strnad. Našo novo obvoznico so po zaključku preizkusili še najmlajši sodelujoči iz Vrtca Ivančna Gorica, Osnovne šole Stična in Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Za dobro voljo in zabavo je skrbel ambasador občine Ivančna Gorica in pevec, Marko Vozelj.

 

Spletno uredništvo
Vir: zapisal in slikal Gašper Stopar