Sestrelili so letalo. Ali je pilot, ki je streljal, kriv ali ne?

Letalo s 164 potniki je med letom ugrabljeno. Načrt teroristov je, da strmoglavijo letalo na stadion, na katerem se nahaja 70.000 ljudi.

Vojska reagira. V zrak pošljejo vojaškega pilota, ki v nastali situaciji reagira tako, da sestreli potniško letalo. S tem reši 70.000 gledalcev na stadionu, a usmrti 164 potnikov na letalu. Vprašanje pri tem je, ali je pilot vojaškega letala kriv ali ne?

To je zaplet predstave Teror (Prešernovo gledališče Kranj), ki bo v Kamniku na sporedu v četrtek, 24. januarja, ob 19.30, za Maistrov abonma in izven. Zaključek predstave je povsem v rokah gledalcev, ki pilota ali obsodijo ali oprostijo. Od odločitve gledalcev je namreč odvisen nadaljnji potek dogajanja na odru.

Predstava je mednarodna uspešnica, ki jo v Sloveniji izvaja Prešernovo gledališče Kranj. Na posebni spletni strani, pa so na voljo tudi podatki o vseh do sedaj odigranih predstavah z odločitvami gledalcev. Do tega trenutka je o usodi pilota odločalo 504.314 gledalcev, ki so v 62,9 odstotkih odločili, da je pilot nedolžen.

A odločitev vseeno ni povsem enoznačna. Čeprav v večini državah res prevladuje odločitev, da pilot ni kriv, so redke države, kjer so se na vseh predstavah odločili tako. To so Poljska, Češka, Velika Britanija, Albanija, Avstralija, Tajska, Južnoafriška Republika in tudi v ZDA. V ostalih državah so se vsaj enkrat odločili, da je pilot kriv.

V Sloveniji so gledalci v zabeleženih 28 primerih pilota oprostili, v enem primeru pa ga obsodili.

Slika, ki se riše s posameznimi predstavami po svetu, pa pokaže, da so najmanj razumevajoči do usode pilota gledalci na Kitajskem in na Japonskem. Na Kitajskem so odigrali osem predstav, od tega so v polovici primerov pilota oprostili, v polovici pa obsodili. Če seštejemo gledalce skupaj, pa jih je 646 odločilo, da pilot ni kriv, in 642, da je kriv.

Na Japonskem so še strožji. Od 23 predstav, so samo v osmih gledalci odločili, da pilot ni kriv. To je tudi edina država, kjer je tudi v seštevku večina gledalcev odločila, da je pilot kriv, in sicer so zabeležili 4498 glasov za »ni kriv« in 4753 za »kriv«.

Kaj pa vi? Kako se boste odločili vi? Kako bo razsodilo občinstvo v Kamniku?

V Domu kulture Kamnik sporočajo, da so karte za predstavo še na voljo, in sicer na blagajni Doma kulture Kamnik vsak dan v času uradnih ur ter preko sistema mojekarte.si.

Za več informacij:

Samo Trtnik
gsm: +386 40 433 628
e-mail: [email protected]