Še vedno ni znano ali je poslancem včeraj zagodel kozmičen dež ali kaj drugega

Po tem, ko se je v sredo zvečer, po glasovanju o amandmaju opozicije, po katerem bi se socialni transferji prihodnje leto 100% usklajevali z inflacijo, prišlo do zapleta, kdo je glasoval in kdo ne oziroma, se dogodek tudi danes še ni razjasnil. Včeraj so namreč poslanci Svobode zatrjevali, da so glasovali proti polni uskladitvi socialnih transferjev, a naj njihov glas ne bi bil zabeležen. Za to so krivili morebiten kozmičen dež, pa posodobitev Windows sistema … Sejo so sinoči nekaj po polnoči prekinili.

A se tudi danes se glasovanje še vedno ni izvedlo do konca, poslanci so danes opravili le tajno glasovanje o sestavi državnotožilskega sveta, komisijo za izvedno tajnih volitev pa so potrdili z dvigovanjem rok.

Po tem so sejo ponovno prekinili, vodje poslanskih skupin pa so se sestali s predsednico Državnega zbora in razpralvjali o vzrokih in rešitvahb sinočnjega zapleta. Po sestanku predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pojasnila, da naj bi prišlo do tehnične napake v komuniciranju med strojno opremo – glasovalno napravo, in softwareom te iste glasovalne naprave, torej tistim, kar se prikaže na ekranu. Pojasnila je še, da se bo redna seja državnega zbora nadaljevala jutri, in sicer s četrtkovo časovnico, ko bodo opravljena tudi  glasovanja, ki na včerajšnji seji še niso bila opravljena. Pred medije je stopila tudi generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar, ki je pojasnila, da so že sinoči v kontakt stopili tudi z zunanjim izvajalcem, ki je razvil sistem ter da se izvaja forenzična preiskava samega glasovanja ter da so bile glasovalne naprave danes stestirane ter da odstopanj niso zaznali, zato bo glasovanje na jutrišnji seji potekalo v elektronski obliki.

Čeprav to v tem trenutku še ni potrjeno, je, da je sinočnjem dogajanju zagotovo botrovala tehnična napaka sicer zjutraj zatrjeval vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, kar je vznejevoljilo vodjo poslancev Slovenske demokratske stranke. Kot je dejala, gre za neverodostojno in nepotrebno izjavo, saj da so se sinoči na delovnem posvetu dogovorili, da izjav ne dajejo, dokler se stvari v državnem zboru ne razjasnijo. In dodala, da sinočnji zaplet v parlamentu sproža dvom o glasovanju, po njenem mnenju pa je potrebna skupna odločitev o nadaljevanju. Poudarila pa, da je neverjentno, da se poslanci Svobode tako upirajo polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v prihodnjem letu.

V Levici in SDju naj namreč tako velikih pomislekov ob tem ne bi imeli.