Tudi to se še zgodi v 21. stoletju na Slovenskem! Po zlati še diamantna poroka!

Zakonca Marija Ana in Cene Griljc iz Kamnika sta pred dnevi slavila 60. obletnico poroke, ob tem pa jima je čestital tudi kamniški župan Matej Slapar. Presenečenje ob diamantni poroki so jima pripravili njuni otroci, zakonca Griljc pa kar nista mogla skrivati navdušenja in sreče.

Cene Griljc se je rodil v Godiču pod kamniškimi Alpami v delavski družini, in sicer kot osmi od desetih otrok. Življenje je bilo skromno in revno. Oče je bil tovarniški delavec, mama pa je skrbela za otroke, gospodinjila in hodila v dnino za skromen zaslužek in hrano. V družini so bili prijatelji in pridni, ustvarili so si domove in družine. Od doma je odšel že kot desetletni deček s trebuhom za kruhom, za pastirčka k premožnim kmetom.

Cene Griljc je tudi slikar.

Končal je gozdarsko šolo, se pozneje izobraževal ob delu in delal kot komercialist v Kamniku do upokojitve. Risal in slikal je od otroštva in bil leta 1949 tudi sprejet na slikarski oddelek šole za oblikovanje, vendar, ker ni bilo denarja, je moral šolanje kljub uspehu zapustiti. Toda Cene Griljc zato ni prenehal slikati, na platna še danes preliva čudovite vtise s svojih pohajkovanj po gorskem svetu.

Pred leti je v razstavišču kamniške občine predstavil podobe Kamnika in Kamniške Bistrice, ki jih ni več mogoče videti.

Kot alpinist je osvojil številne gore po vsem svetu, tudi severnoameriškega šesttisočaka Mount McKinley. Štirikrat je bil v Himalaji, v Nepalu v šoli za šerpe kot eden izmed inštruktorjev bodočih višinskih nosačev in spremljevalcev odprav na večje višine. Hodil je tudi po Kavkazu, Alpe pa pozna kot lasten žep, poleg tega je bil v Dolomitih, Andih, na Aljaski, Pirenejih, Tatrah, Visokem Atlasu, turških gorah Ararata in Taurusa, bolgarskih gorah Rile in Pirinskih gorah, na Olimpu, Karpatih, albanskih Prokletijah, gorah Norveške in v gorah Španije Pikos di Evropas.

Za svoj 75. rojstni dan si je privoščil Mont Blanc, za 84. rojstni dan pa je avgusta 2017 opravil solo vzpon čez Zajedo ter nadaljeval po Šiji do vrha Brane.

Marija Ana Griljc je bila rojena v Kamniku mami Marici, ki je bila šivilja, in očetu Konradu, usnjarskemu pomočniku. Odraščala je v mestnem okolju. Tudi gospa Griljčeva je odraščala

Šopek za Marijo Ano Griljc

v težkih časih, saj so živeli skromno. Z naravo in gorami se je začela spoznavati šele, ko je spoznala gospoda Ceneta. Veliko sta planinarila, vzgajala otroke in se leta 1968 lotila tudi gradnje hiše. Končala je srednjo ekonomsko šolo, večino let je bila zaposlena v nekdanji Kemijski industriji Kamnik kot tajnica, kje je bil zaposlen tudi Cene kot komercialist.

Gospod Griljc je eden najvidnejših kamniških gorskih reševalcev. V gorsko reševanje se je podal leta 1958, gorske reševalce je vedno občudoval, zanj so bili to posebni ljudje, čeprav so bili predvsem drvarji in lovci iz

Čestitka župana Mateja Slaparja

kamniške doline. Ko se je v Kamniku začela kazati potreba po pomlajevanju in večjem številu gorskih reševalcev, so se postaji GRS Kamnik poleg njega hkrati priključili Tone Škarja, Metod Humar in še Pavle Šimenc.

Zakonca skrbno sledita naravnemu zdravemu načinu življenja, za katerega verjameta, da je koristen. Že 20 let sta presnojedca, s takšnim načinom prehranjevanja pa imata samo pozitivne izkušnje. Sta velika ljubitelja narave, tudi potovanj po prelepih krajih, njuna največja prioriteta pa je bila vedno tudi družina.

Ob tej priložnosti jima je župan Matej Slapar iskreno čestital za okrogli jubilej in se jima zahvalil za vse, kar sta dala Kamniku: »Čas, ki ga preživljata v družbi družine, prijateljev, znancev, ko se udeležujeta družabnih in glasbenih prireditev, pogledata kakšen zanimiv film, planinarita, je nekaj, verjamem, najlepšega.

Pri vsem tem pa ne pozabljata, da je ljubezen najmočnejša sila na svetu, da je dobrotljiva in prenaša vse, vse veruje, vse upa in vse prestane.

Šestdeset let skupnega življenja je izjemna obletnica in čas, ki ga namenjata drug drugemu ter uživata v vsakem trenutku življenja, to pa je tisto, kar je vredno največ.

Poljub sreče

Ravno to je vsa ta leta ohranjalo vajino skupno življenje. Tudi vajini otroci vaju imajo izjemno radi, saj so vam pripravili današnje presenečenje. Tako, kot sta dobra vidva, verjamem in vem, da sta jih vzgojila v duhu, da se dobro z dobrim vrača. Vztrajajta in delita veselje, srečo in upanje. Skupaj dosegajta zastavljene cilje, ki naj bodo vedno višji in višji.

Iskrene čestitke ob 60. obletnici poroke.«

Primož Hieng