Ta teden je Teden pisanja z roko. Ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda RS za šolstvo ga je letos že tretje leto pripravilo Društvo Radi pišemo z roko

“Naša pisava odraža izvirnosti, posebnosti in neponovljivosti,” je ob začetku tedna pisanja z roko poudarila predsednica društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec.

 

 

 

 

Razglednice, grafologija in kaligrafija

Dejavnosti ob tednu pisanja z roko bodo potekale oz. potekajo na več kot 100 osnovnih in srednjih šolah, knjižnicah ter medgeneracijskih centrih. Udeleženci bodo ali pa so že na razglednice pisali na roko napisana sporočila, zanje bodo organizirana tudi predavanja o pomenu pisanja z roko, pa tudi predavanja s področja grafologije in kaligrafije. Letos bodo v društvu med učenci, dijaki in učitelji prvič izvedli raziskavo o odnosu do pisanja z roko.

Pisanje s pisano pisavo

Nekateri srednješolci, pa tudi “devetletkarji” v višjih razredih ne znajo več pisati s pisano pisavo, ampak le s tiskano. To ni dobro. Strokovnjaki namreč opozarjajo na pomen pisane pisave nasproti tiskani. Menijo, da pisanje pisanih črk pomaga sinhronizirati levo in desno polovico možganov. Hitra, pisana pisava, je vselej na voljo, ko ni pri roki računalnika. Pisana pisava izraža gibanje narave, tiskana pa bolj posnema stroje.

Lepota pisanja z roko je v pisani pisavi.

 

Letošnji Teden pisanja z roko je umeščen  v Evropsko leto kulturne dediščine. Kulturna dediščina so namreč ‘dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot izraz svojih vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.

 

“Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost,” so v Društvu Radi pišemo dodali za STA.

P. R.

Vir: spletFB