V okviru alarmantnega pomanjkanja družinskih zdravnikov želim testirati eno delovno hipotezo med poznavalci kapitalizma in socializma.

Več dela za manj denarja je pač konec, smo se uprli in imamo dovolj izkoriščanja in izgorevanja. Sedaj bo treba več denarja, da se bo kaj oz. vse naredilo. Seveda zdravnikov v tem trenutku ni dovolj, ampak obstoječi zdravniki bi lahko v vmesnem obdobju, vsaj nekateri, v popoldanskem delu pač nadomestili manjkajoče.

Tudi jaz bi lahko »fušal« dodatne ure, kot večina ostalih v Sloveniji, a ne v teh pogojih.

Če povem enostavno; moja ura neto v ZD je 10.5 EUR. Pranje avta v avtopralnici je 7 EUR; doma ga operem v pol ure, torej teoretično 14 EUR na uro. Ergo, perem avto popoldan doma, namesto da bi delal nadure v ZD.

Ko bodo ure zdravnika plačane po recimo 22 eur neto (ali pač kolikor bo pokazal trg), bom oddelal nadure, avto mi bodo oprali za 7 eur, plačal bom še čistilko za stanovanje po 12 EUR na uro (ali koliko so že).

Opravljena bodo tri dela, pa še 2 EURA za kavo mi ostaneta. Ob tem bosta delo imela še dva zaposlena, ki posledično zaradi tega ne bosta brezposelna in na socialni pomoči.

Tak je učinek, če dobro plačuješ visoko strokovno delo.

Če pa je uravnilovka in smo vsi enaki v revščini, pa vsi delamo vse, delo ni narejeno, pa še polno ljudi na sociali. Jaz lahko perem avto, pospravljam stanovanje in še kaj, ne morejo pa vsi nadomeščati zdravnika specialista (ali pač katero drugo specializirano delo).

Pa brez slabe volje, prvo plačo sem dobil šele pri 27 letih, tako da so lahko nekateri s sicer nižjimi plačami v absolutnem smislu v delovni dobi in zaslužku že skoraj 10 let pred mano.

Prepričan sem, da bi tak predlog seveda razburil marsikoga v Sloveniji, torej se moram v nečem motiti …

Rok RavnikarZdravstveni dom dr. Julija Polca, Kamnik

Vir : FB