Na [email protected] smo prejeli razmišjanje našega rednega bralca in tudi občasnega dopisnika o aktualni politični temi“Elektronsko pismo” oz. prispevek za naš portal, je prispel po elektronski pošti. Uredništvo portala pa si hkrati želi še več odziva na objavljene prispevke. Komentarji “prenesejo” vse. Seveda vaša pisma oz. poslana sporočila izražajo, kot se reče stališča bralca oz. bralke in ne nujno uredništva portala.

Sedaj pa imam res dovolj naše sedanje vlade. Na številnih primerih dokazuje ne samo, da ni kos situaciji, ampak stalno tudi dokazuje, da je to najslabša vlada, odkar smo samostojni. Pa tudi prej, ko smo še živeli v diktaturi, so bile tedanje vlade očitno boljše od sedanje Cerarjeve. To se sedaj lepo vidi tudi pri referendumu o drugem tiru oz. problematiki, ki spremlja ves ta vladni cirkus o drugem tiru.

Več kot očitno je, da sedanji vladi vlada nekdo drug, ki ima lastne (beri: ekonomske) računice za svoj žep. Če ne bi bilo tako, vlada ne bi sprejela in v parlament dala takšen zakon o drugem tiru, kot ga je. In ker vladni poslanci v parlamentu iz raznih razlogov (ne znajo, nočejo, ne zmorejo, ne smejo ipd.) slepo, brez razmisleka, potrjujejo tisto, kar jim servira vlada – četudi je to tako slabo, da še vrabci čivkajo o tem, potem imamo to, kar imamo zdaj.

Drugi tir, če bi bil interes res drugačen od tistega, ki sem ga v uvodu navedel, bi potekal po drugi trasi. Ta bi bil bistveno cenejši. Po sedanjem predlogu vlade (oziroma očitno nekoga drugega, ki ga vlada »mora poslušati in ubogati«), bo imela od tega korist zgolj in samo Luka Koper – ker bo to bistvu samo neki industrijski tir za Luko Koper. In kot vem, industrijske tire, ki jih podjetja uporabljajo, gradijo podjetja sama, v skladu s svojimi zmožnostmi in potrebami, ne gradijo se na račun vseh nas, davkoplačevalcev (kot ta famozni drugi tir). Ampak ne – vlada, kljub številnim argumentom, ki govore nasprotno, ne prizna svoje napake in vztraja pri svojem. Vemo pa, kaj to pomeni, kam bi se stekal denar (provizije, »zahvale« za sprejem takšnega zakona itd.).

Sedanja (najslabša) vlada je naredila tudi nekaj popolnoma nesprejemljivega. Za gradnjo drugega tira je ustanovila (novo) državno podjetje (to ne pomeni nič drugega, kot povečanje naše javne uprave, ki je že sedaj daleč največja v primerjavi z ostalimi državami), v to podjetje pa je zaposlila med drugim Metoda Dragonjo, ki je sedanjo vlado pred časom zapustil ravno zaradi tega, ker se ni strinjal z zavajanji, ki jih vlada dela s to gradnjo drugega tira. Ne pozabite tudi dejstva, da imamo v Sloveniji že (državna) podjetja, ki skrbijo za železniške proge. Ampak zato, da bodo »naši, se pravi njihovi, vladi lojalni ljudje« dobili službe v javni upravi, se je sedanja (najslabša) vlada odločila, da za gradnjo 27 kilometrov dolgega drugega tira, ki predstavlja zgolj 2 % celotnega slovenskega železniškega koridorja, ustanovi povsem novo podjetje, vanj pa kadruje svoje ljudi. Pa razumi, če moreš…

Pa še to. Sedanji vladni projekt drugega tira prinaša za davkoplačevalce dva nova davka. Pa s trošenjem denarja še nismo končali. Veste, zakaj imamo referendum na drug datum, kot bodo predsedniške volitve? Zato, ker očitno potrošimo premalo denarja s teh proračunskih postavk in bomo zato dvakrat v zelo kratkem času šli na volišča. Seveda pa je v ozadju verjetno nekaj drugega – vladna koalicija in sedanja (najslabša) vlada se boji (ker so njihovi argumenti o gradnji drugega tira na takšen način pač povsem neutemeljeni in skregani z vsako logiko, razen z logiko ekonomske računice iz začetka tega prispevka) in zato upajo, da referendum ne bo uspel, ker naj bi prišlo premalo ljudi na volišča – pa čeprav to stane in stane in stane… In zaradi takšnih slabih odločitev vlade in vladnih poslancev bo proračunska luknja še dodatno povečana.

Dejstvo je, da Slovenija sicer potrebuje moderne železnice in dva tira do Kopra, a za normalno ceno. Zato je res treba čim prej ustaviti to norijo – najprej se udeležiti referenduma in biti PROTI takšnemu slabemu vladnemu zakonu o drugem tiru.

Naslednja naloga pa je, ne glede na to, kakšnega političnega prepričanja ste (levi, desni, srednji, zgornji, spodnji,…), da se sedanjo (najslabšo) vlado res čim prej zamenja – ker to pa res ne pelje nikamor več.

Zato v nedeljo na referendum!

J.A.