Reka ljubezni v Domžalah in Kamniku

 

Reka Kamniška Bistrica Kamniku in okolici služi že vse od prvih temeljev postavitve mesta. Več stoletij so po njej splavljali les, ki so ga iz gozdov transportirali v dolino do mesta Kamnik.

Od tu naprej svojo pot reka nadaljuje proti Domžalam. Prav do tega mesta se tudi vije pohodniška pot ob Kamniški Bistrici in po njej pohod ob reki, ki povezuje. Vsako leto je na obeh točkah tudi spremljevalni program.

V Kamniku so v tem času na voljo Okusi Kamnika, za dodatni program pa poskrbijo rezbarji s svojim tradicionalnim srečanjem.

Na domžalski strani se odvija tradicionalna prireditev Slamnikarski sejem. Tudi na sami poti pa pohodniki niso sami, saj jih na več kontrolnih točkah pričakajo člani okoliških društev, ki poskrbijo za zabavo in okrepčila.

Seznam postojank s kratkim opisom dogajanja:

Keršmančev park (začetna/končna točka Kamnik): Študentski klub Kamnik bo poskrbel za osvežitev (limonada/sok/voda) in sladkanje (sadje in piškoti). Zagotovljena zabava z velikim JENGA stolpom in frizbijem.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik: na Šutni v Kamniku bo potekalo srečanje rezbarjev.

Tuš: na Tuševi stojnici pri Titanovi brvi se bodo pohodniki lahko poigrali s pripravo unikatnega sendviča Slovenskih dobrot. Prijazne hostese bodo pohodnike razvajale z drobnimi presenečenji, manjkalo pa ne bo niti pijače niti jedače. Tuševa stojnica bo vabila z izvrstnimi dobrotami, s katerimim si boste lahko pripravili sendvič po vašem okusu. Trije najbolj izvirni sendviči po našem izboru bodo tudi nagrajeni. Pripravite unikaten sendvič, ga fotografirajte, sliko objavite na Facebooku ali Instagramu, označite @tusslovenija, dodajte #slovenskisendvic in se potegujte za super nagrade.

KKS Kamnik: Pri pitniku in počivališču na Perovem bodo pohodniki vrteli kolo sreče in se potegovali za atraktivne nagrade.

Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh: največji tovrstni dogodek v letošnjem letu v Sloveniji, s katerim bo tekač Bogomir Dolenc z 42 odtečenimi maratoni zbiral denarna sredstva za ustanovo Mali vitez. Pridružite se mu tudi vi na kakšnem dnevnem maratonu in s svojim tekom pomagajte malim vitezom.”Podprite največji športno-dobrodelni projekt letošnjega leta s poslanim SMS-sporočilom. Pošljite SMS na 1919 z geslom VITEZ ali VITEZ5 ter donirajte 1 EUR ali 5 EUR in postanite podpornik projekta tudi vi.”

Turistično društvo Volčji Potok: pri teniških igriščih v Šmarci se bodo predstavile narodne noše.

Modre novice: revija Modre novice bo ob mostu želja pod Homškim hribom pripravila nagradno igro Obraz z naslovnice Modrih novic. Pohodniki se lahko slikajo ob simulaciji naslovnice in osvojijo privlačne nagrade. Poleg tega si bodo pohodniki tukaj nabrali energije za drugo polovico poti z brezplačno kavo Emmi.

Meso Kamnik: v parku ob Mlinarski brvi bo piknik s pokušino vseh dobrot bogatega repertoarja Mesa Kamnik, predvsem žar izdelkov (čevapčiči, pečenice, klobase za žar, odščipanci).

Plesna šola Miki: Mlinarsko brv v Radomljah bomo spremenili v pravo plesno zabavo. Lahko se boste zavrteli v različnih plesnih ritmih.  Čakajo vas zanimive nagrade.

Turistično društvo Radomlje: ob mostu pri Vrtcu Kekec se boste posladkali z radomeljskimi krofi ali se fotografirali z narodno nošo.

Ribiška družina Bistrica Domžale: na Škrjančevem pri teniških igriščih se bodo povezali ribiči in tisti, ki to niso. Predstavljen bo ribolov, ribiško upravljanje, ribolovni revirji, vrstni sestav rib v vodah, novosti pri tehnikah ribolova ter druge zanimivosti vodovja, s katerim upravljajo v Bistriškem ribiškem okolišu.

Center za zaščito in reševanje Domžale: prikaz gašenje požara; pohodniki bodo lahko gasili požar, se preizkusili v nudenju prve pomoči, najmlajši pa se bodo zabavali na gasilski delavnici. Povezani za večjo varnost!

Bodifit: raztezne vaje za noge in hrbtenico

Rod skalnih taborov Domžale: domžalski taborniki bodo predstavili svoje veščine ob mostu na Šolski ulici.

Veit Team: brezplačne palačinke za vse pohodnike in možnost pridobitve testne vožnje za ves vikend.

Veit Team: na točki vas bodo podučili o pomembnosti ločevanja, preprečevanja odpadkov in hkrati na zabaven način preverili vaše znanje o ločevanju ter vas seznanili z akcijo Očistimo Slovenijo in svet 2018.

Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Občina Domžale (Visit Domžale): ob mostu pod Šumberkom boste z nagradno igro in anketo vstopili v prostor zadovoljnih ljudi.

Planinsko društvo Domžale v Slamnikarskem parku: na začetni/končni točki v Domžalah bo prisotno Planinsko društvo Domžale, ki bo razložilo potek trase in vas seznanilo s svojimi aktivnostmi.

V Slamnikarskem parku pri Občini Domžale se bo na Slamnikarskem sejmu že šestič obujalo spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

V sodelovanju s podjetjem Sanolabor bo na vseh postojankah in tudi na trasi pohoda na voljo brezplačna voda.

Vabljeni in povabljeni!

K. B.