Razvili so slovenski respirator

V razmahu epidemije covid-19 je v Italiji prišlo do pomanjkanja respiratorjev, ki so nujni za bolnike, saj zaradi koronavirusa potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Da do podobnega scenarija ne bi prišlo tudi v Sloveniji, je po več vzporednih poteh sredi marca nastajala iniciativa Slovenski respirator. Izredno kratek čas razvoja, omejena dobavljivost komponent in uvedba izrednih razmer so bile ovire, ki pa se jih nekatere razvojne skupine niso ustrašile.

FEspirator v fazi razvoja Foto: arhiv UL FE

Ena izmed spontanih pobud se je porodila tudi na Fakulteti za elektrotehniko, in sicer na pobudo prof. dr. Marka Topiča, ki se je 16. marca predčasno vrnil z gostovanja v ZDA. Le uro in pol po njegovem pristanku so se sodelavci na katedri za elektroniko odločili, da gredo v razvoj čim bolj preprostega ventilatorja. Vlada je 22. marca objavila zahteve za profesionalne ventilatorje, ki so bili podlaga za Slovenski respirator, s katerim je pozvala ustanove in podjetja z ustreznim znanjem in kompetencami, da v sodelovanju z UKC Ljubljana razvijejo medicinski ventilator. Pozivu se je odzvala tudi Fakulteta za elektrotehniko. Z veliko vnemo so skupaj z industrijskimi partnerji začeli z delom in razvojem medicinskega ventilatorja, ki so ga poimenovali FEspirator.

Prof. Marko Topič in izr. prof. Marko Jankovec z ekipo, ki je razvijala FEspirator Foto: arhiv UL FE

»Potrebe po medicinskih ventilatorjih bi lahko šle v tisoče kosov, ki jih Slovenija ni imela. Izvedljivostno študijo smo spisali praktično v enem dnevu. Glede na razpoložljivi čas mesec dni in omejitev pri dobavljivosti opreme smo se odločili za opremo, ki je že v Sloveniji. Naš koncept je temeljil na uporabi ročnih ventilatorjev BVM, ki jih imajo bolnišnice in zdravstveni domovi na zalogi. Razvijemo lahko elektroniko, krmilja, senzoriko in dodamo nadzor, a brez medicinske podpore, tako zdravniške kot tehnične ne bo šlo!« se prvih dni spominja prof. Topič. Z vključitvijo dr. Bojana Kontestabila, specialista anesteziologije in reanimatologije v Kliničnem centru v Ljubljani, se je razvojni tim obogatil z medicinskim znanjem in uporabniškimi zahtevami iz prakse.

Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko pri razvoju ventilatorja sodelujejo sodelavci katedre za elektroniko in katedre za mehatroniko. Pobudnik projekta je prof. dr. Marko Topič, predstojnik katedre za elektroniko ter Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko FE (LPVO), vodja razvoja pa izr. prof. dr. Marko Jankovec, ki je v ekipo vključil tudi svoje študente. V neverjetno hitrem času so se povezali s številnimi slovenskimi podjetji, ki so brez omahovanja izkazali pomoč in sodelovanje.

Prof. Marko Topič z delom ekipe razvoja Foto: arhiv UL FE

»Ekipa Fakultete za elektrotehniko je medicinski ventilator od 25. marca do prvega testiranja, ki je bilo na UKC Ljubljana 10. aprila, razvijala dobesedno dan in noč, brez odmora. Večina jih je delala od doma, po potrebi so tudi prihajali na fakulteto, sam pa sem bil na fakulteti vsakodnevno, sestavljal in testiral napravo, pošiljal razne dele po pošti kolegom, da so lahko razvijali doma. Delali smo praktično 24/7. Ekipa je res stopila skupaj ter pokazala timski duh in zagnanost. Ves čas nas je gnala misel na to, če rešimo eno življenje, da je ves naš trud poplačan,« je o razvoju prototipa medicinskega ventilatorja povedal Jankovec.

Pri razvoju FEspiratorja je tako sodelovalo več kot 30 ljudi, ki so skupaj za razvoj prvega prototipa namenili več kot 1000 ur.

V petek, 10. aprila, je na UKC Ljubljana v Simulacijskem medicinskem centru potekalo prvo testiranje prototipov delujočih medicinskih ventilatorjev na simulacijski lutki. Poleg skupine Fakultete za elektrotehniko sta ventilator razvijali še skupina Janeza Pirca s sodelavci iz podjetja Fotona in skupina podjetja Lotrič Meroslovje pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana. Vse tri skupine so prikazale delujoče prototipe z izredno inovativnostjo, ki jo je strokovna komisija UKC skozi štiri faze testiranja ovrednotila in določila termin dokončnega testiranja prototipov čez 14 dni. Ne glede na to, da so se skupine predstavile vsaka z drugačno rešitvijo, so pri razvoju med seboj sodelovale.

Dr. Bojan Kontestabile (desno) in doc. dr. Tomislav Mirković (levo) med testiranjem FEspiratorja Foto: arhiv UL FE

Anesteziolog dr. Bojan Kontestabile, ki je z razvojniki intenzivno sodeloval ves čas, je povedal: »Seveda je to moje področje in takoj sem se pri kolegih pozanimal, kdo sodeluje pri teh projektih. Mlajša kolega sta že pomagala drugim ekipam, tako da sem se takoj odločil in vzpostavil stik s prof. Topičem in sodelovanje je takoj steklo. Z velikim medsebojnim spoštovanjem smo se lotili projekta, pri katerem smo bili že v začetku dva tedna v zaostanku.

Predvsem sem poudaril zavedanje, da ne delamo samo stroja za napihovanje, ampak da je naš cilj z napravo zdraviti ljudi.

Da tu o uspehu odločajo malenkosti, hitrost zaznavanja in odzivanja. Tu je bila naša moč in v tem pogledu smo bili sanjska ekipa. FEspirator izkazuje bistvene funkcionalnosti, ki jih nudijo klinični ventilatorji.«

Vodja strokovne komisije doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med (drugi z leve) med testiranjem FEspiratorja Foto: arhiv UL FE

Ekipa Fakultete za elektrotehniko je na drugem testiranju na KC LJ v petek, 24. aprila, preizkusila že drugi, izpopolnjeni prototip FEspiratorja. »Ta je v celoti izpolnil testirane cilje in izkazuje praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev. Če bi ocenjeval z ocenami od 1 do 10, je to za FEspirator prav gotovo ocena 11,« je po preizkušanju ocenil vodja strokovne komisije UKC Ljubljana doc. dr. Tomislav Mirković, dr. med.

Primož Hieng