Vodji poslanskih skupin SDS in NSI sta na predsednico Državnega zbora RS naslovila protestno pismo zoper predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Miho Kordiša. 

 

Zaradi nesprejemljivega načina vodenja predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gospoda Mihe Kordiša, ki je na 5. nujni seji odbora, 14. septembra 2022, kot že nekajkrat doslej, grobo prekinjal razprave poslancev SDS in NSi, se subjektivno in žaljivo opredeljeval do njihovih stališč in to na način, ki z vsebino obravnavane materije ni imel nič skupnega, sta vodji poslanskih skupin SDS in NSi na predsednico Državnega zbora Republike Slovenije naslovila protestno pismo.

Protestno pismo v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora,

v poslanskih skupinah SDS in NSi opozarjamo na nesprejemljiv način vodenja predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gospoda Mihe Kordiša, ki je na 5. nujni seji odbora, 14. septembra 2022, kot že nekajkrat doslej, grobo prekinjal razprave poslancev SDS in NSi, se subjektivno in žaljivo opredeljeval do njihovih stališč in to na način, ki z vsebino obravnavane materije ni imel nič skupnega.

Poslancem SDS je nekritično delil opomine, poslancu Branku Grimsu pa je neutemeljeno izrekel odvzem besede. Poslanko Alenko Jeraj in poslanca NSi Janeza Žaklja in vabljene na sejo odbora s strani SDS, je večkrat glasno in z neprimernimi besednimi zvezami obtoževal nestrpnosti, »gledanja v tuje spalnice«, prekinjal njihovo razpravo z neprimernimi subjektivnimi predstavami o vsebini njihovih razprav in žalil njihova verska čustva. Njihova izvajanja je označil kot »konservativne fikcije« in jih neutemeljeno obtoževal diskriminacije. Pri tem je referiral na versko pripadnost poslancev SDS in NSi in nekritično podajal vrednostne sodbe o njihovi pripadnosti katoliški veroizpovedi. Slednjo je, enako kot katoliško cerkev, ovrednotil kot konservativno in zaostalo, ki s svojo »konservativno fikcijo« povzroča škodo otrokom. Z navedbo, da je »dokazano in izkazano, da se LGBT skupnost organizirano preganja z ideologijo in spodbudo iz Vatikana, z veliko podporo rimokatoliške cerkve« je eksplicitno napadel papeško državo Vatikan in Cerkev kot ustanovo, ki da bi »na vsak način rada vplivala na družbo in to počne zelo agresivno, za talca si pa jemlje otroke in celotne družbe«. Prav tako se je žaljivo izražal, ko je dejal: »zelo nenavadno, da poslušamo pridige o tem kaj je naravno in nenaravno in kaj je prav in kaj ni narobe v družbi in v družinah in ne vem kaj še vse, s strani desnice, katerih ideološka hrbtenica je rimokatoliška cerkev, na čelu katere so ekskluzivno moški, nobene ženske, ženske so postavljene v podrejeni položaj, ti moški performajo obrede v kiklah, ob tem pa verjetno še vrhunec te cerkvene naravnosti, to da so zavezani celibatu. Po domače povedano, da ne seksajo. / oglašanje iz dvorane/ Nič od tega ni naravno.«

Predsednik odbora je nekajkrat tudi eklatantno kršil poslovniške določbe, na kar je bil vsakokrat tudi izrecno opozorjen, tudi s strani poslanca NSi, Janeza Žaklja, ki je predsedujočemu celo citiral vsebino 2. člena poslovnika Državnega zbora.

V zvezi s tem posebej opozarjamo, da predsednik očitno ne loči med funkcijo predsednika odbora in funkcijo poslanca, ki sodeluje na seji, saj neprestano govori, moti razpravljavce, razpravlja brez predhodne najave in podaja vrednostne sodbe, ocene, skratka, zlorablja poslovnik in funkcijo predsednika odbora. Po pregledu časovnega poteka seje je bilo ugotovljeno, da je predsednik odbora Miha Kordiš od 290 minut (kolikor je trajala celotna seja), govoril 75 minut, kar je več kot četrtino vsega razpoložljivega časa (25,86 %).

V poslanskih skupinah SDS in NSi takemu načinu vodenja sej Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ostro nasprotujemo. Zahtevamo, da predsednik seje nemudoma začne voditi v skladu s poslovniškimi pooblastili in preneha s svojimi časovno neomejenimi razpravami. V nasprotnem primeru pričakujemo njegovo zamenjavo s kompetentnim poslancem, ki bo kos nalogi predsednika tako pomembnega odbora.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi

Ne smemo pozabiti, da gre v primeru predsednika odbora tudi za predsedniškega kandidata stranke Levica. Ob njegovem obnašanju na odboru se upravičeno lahko vprašamo: Ali je Kordiš sploh primeren za kandidata predsednika države, kaj šele, da bi to postal.

 

Spletno uredništvo