Slovenski kmetje vladi sporočajo: “Preden spet sedemo za pogajalsko mizo, zahtevamo: takojšen umik uredbe o programu o upravljanju območij Natura 2000, takojšen umik zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali, ki daje tečajnikom iz NVO-jev pooblastila veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev! Po umiku zakona in uredbe zahtevamo, da v roku 14 dni pošljete smiselne predloge rešitev za ostale zadeve! V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali naprej, temveč bomo še stopnjevali protestne aktivnosti! Dovolj je!”

Predsednik sindikata je izjavil, da: “Ko kmetje protestirajo, država že krvavi!

Kmetje pravijo, da so se organizirali, ker imajo dovolj. Svoje zahteve do vlade so združili v nekaj točk. Najprej so izpostavili, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, nadaljevali so z zahtevami, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da se neposredna plačila usklajuje z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, ki jim povzroča škodo, da so ukrepi oblasti jasni in administrativno nezahtevni, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč in da se zavrne uredba o trajnostni rabi  fitofarmacevtskih sredstev. Prav tako pa zahtevajo, da se zmanjša območje Natura 2000.

Na protestnem shodu kmetov v Ljubljani je po ocenah predsednika Sindikata kmetov Slovenije Antona Medveda sodelovalo okoli 1.500 traktorjev. Temu so se pridružili tudi ljudje, ki so se zbrali na Trgu republike in po prvih ocenah jih je bilo več tisoč.

Družabna omrežja so polna posnetkov in fotografij z današnjega protesta. Med njimi je ogromno tistih, ki kmete podpirajo, a so tudi taki, ki se namesto v vsebino in razumevanje, spuščajo v cene traktorjev, ki so bili v Ljubljani.

Kmetje rešitve pričakujejo takoj.