Občina Ivančna Gorica je pristopila k projektu Prostofer, ki je prostovoljski projekt za mobilnost starejših občanov.

Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Projekt brezplačnih prevozov bosta izvajala Občina Ivančna Gorica in zavod Zlata mreža.

Pogodbo o sodelovanju v projektu Izboljšanje trajnostne mobilnosti na socialnem področju v Občini Ivančna Gorica sta pred dnevi podpisala župan Dušan Strnad in direktor zavoda Zlata mreža Miha Bogataj. Podpisu so prisostvovali še podžupan Tomaž Smole in člani Sveta župana za starosti prijazno občino, ki se ukvarja s spremljanjem problematike starejših občanov in spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja.

Predvidoma bo projekt za uporabnike v občini Ivančna Gorica zaživel v prvih mesecih leta 2020. V tem času bo zavod Zlata mreža v sodelovanju z občino poskrbel tudi za izobraževanje in usposabljanje voznikov – prostoferjev.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov ki bi jih peljali, ali pa  imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do  javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Kako se izvede naročilo brezplačnega prevoza PROSTOFER?

  • Klic na brezplačno številko 080 10 10 (vsak delovnik med 8. in 18. uro)
  • Rezervacija prevoza 3 dni pred storitvijo.

Na brezplačni telefonski številki 080 10 10 se lahko pridobijo tudi druge informacije o ponudbi storitev za starejše.

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Kako postati PROSTOFER?

Vsi, ki bi želeli postati prostovoljni vozniki – prostoferji v občini Ivančna Gorica, naj to sporočijo na e-naslov: [email protected].

Ve si lahko preberete  na spletni strani občine.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar