Primož Roglič, najboljša slovenska uvrstitev na Touru doslej!

Zmagovalec 17. etape Dirke po Franciji je slovenski kolesar Primož Roglič, ki je na 183-kilometrski preizkušnji poskrbel za zgodovinsko slovensko zmago na dirki vseh kolesarskih dirk.

Še pred petimi leti je bil Primož smučarski skakalec, danes pa je postal lastnik najboljše slovenske uvrstitve na Touru. Primož Roglič slavi etapno zmago! Vso konkurenco je je prehitel za dobro minuto.

“Noro, občutek je neverjeten. Da mi je uspelo na tej etapi z Galibierjem … Sem brez besed. Zagotovo se bom vedno spominjal teh trenutkov, zdaj pa še kar ne morem zbrati občutkov. Šele čez nekaj dni bom verjetno ugotovil, kaj mi je uspelo,” so bile prve besede Rogliča po izjemnem uspehu, ob tem pa je dodal: “Načrt je bil, da napadem na vzponu. Na Galibierju sem se odločil za dokončen napad. Res je popoln dan. Tu je moja družina in dekle. Ko sem videl vse slovenske zastave, družino, sosede… Neverjetno.”

Sredi današnje kolesarske dirke po Franciji je na prvem od dveh vzponov ekstra kategorije odstopil Nemec Marcel Kittel, zmagovalec petih etap in nosilec zelene majice najboljšega po točkah.

Kolesar ekipe Quick-Step je padel v uvodnih kilometrih, sicer je poskušal nadaljevati z dirko, vendar  je na vrhu prelaza Croix de Fer prenehal kolesariti in se je ustavil.

La Mure-Serre Chevalier, 183 km:
1. P. ROGLIČ SLO 5:07:41


2. R. URAN KOL +1:13
3. C. FROOME VB vsi
4. R. BARDET FRA isti
5. W. BARGUIL FRA čas
6. M. LANDA ŠPA 1:16
7. D. MARTIN IRS 1:43
8. A. CONTADOR ŠPA 1:44
9. L. MEINTJES JAR isti
10. F. ARU ITA čas