Slovenski novinar Primož Hieng je v teh dneh izdal že 20. knjigo, in sicer z naslovom Afne guncat. Knjiga z nenavadnim naslovom je izšla pri založbi Harlekin No. 1 z Brezovice pri Ljubljani.

V 21 kratkih zgodbah, ki jih je z zanimivim pristopom ilustriral akademski slikar Boštjan Plesničar, oblikovali pa v D. C. studiu Kamnik pod vodstvom Marjana Kocjana, nastopajo babica Anica in dedek Peter ter vnuka Mojca in Boštjan, ki sta bratec in sestrica. Vsi štirje skupaj preživljajo poletne počitnice, hodijo na izlete, tudi na Šmarno goro in v živalski vrt, dogajajo pa se jim dokaj čudne stvari.

Tokrat se je pisatelj knjige odločil, da na karseda zabaven način otrokom (knjiga je predvsem za otroke pa tudi za odrasle) razloži najpogostejše nenavadne izraze, t. i. frazeme, ki jih zelo pogosto uporabljajo odrasli, posnemajo pa tudi otroci.

Tako v zgodbah razloži, kaj pomenijo pojmi medvedja usluga, občutljiv kot mimoza, afne guncat, krokodilje solze, imeti krompir, tristo kosmatih medvedov, kamor gre še cesar peš, brez dlake na jeziku in druge.

V kratkih zgodbah mu je uspelo pričarati zabavno in na trenutke tudi smešno vzdušje, predvsem pa smo prepričani, da bodo mladi bralci z branjem zgodb spoznali kaj novega.

Pravkar je Primož Hieng zaključil še eno pomembno delo. V drugi polovici novembra bo izšel povsem na novo zasnovan turistični vodnik za invalide z naslovom Z vami bom na rajžo šel, ki bo hkrati tudi prvi popolni vodnik za gibalno ovirane, delno tudi za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne. Več o tem pa kmalu.

B. O.

V uredništvu vašega portala knjigo Primoža Hienga Afne guncat seveda zelo priporočamo! Pa tudi druge njegove knjige!