Spomini na neverjetno in grozljivo dogajanje v privatnem varstvu otrok Kengurujčki, ki je izbruhnil pred tremi leti, je še kako živ. Verjetno skoraj ni osebe, ki je ogled posnetkov, ki so prišli v javnost, ne bi pretresel.

 

Branimira Vrečar, ki je danes na izrek kazni ni bilo na sodišče, se je pred prvo obravnavo s priznanjem krivde pogodila s tožilstvom in je za svoja dejanja danes obsojena na dve leti pogojne kazni s štiriletno preizkusno dobo.

Pravzaprav lahko rečemo, da kazni, kot da je ni. Seveda pravno gledano kazen pomeni, da če bi v naslednjih štirih letih ponovila dejanje, bi morala na prestajanje dvoletne zaporne kazni, a kaj, ko je Vrečarjeva že upokojena in ne dela več.

Odvetniki prizadetih družin so upravičeno lahko zgroženi, kajti za vse grozote, ki so jih vsakodnevno doživljali otroci, ki so jih starši zaupali v njeno varstvo, je kazen absolutno neprimerna.

Že od razkritja dogajanja naprej, je obtožena Branimira ves čas računala na to, da bo dobila le pogojno kazen.  Otroci in njihove družine si takšnega razpleta vsekakor niso zaslužili in ob tem se upravičeno lahko vprašamo, za koga dela tožilstvo. Je res pomembna le zmaga, pa čeprav gre v tem primeru za Pirovo?

Otroci v varstvu, kjer bi morali uživati, se igrati in biti brezskrbni, so trpeli. Obtoženka jih je kaznovala, jim odrekala hrano in vodo, nekatere na silo pitala in dobesedno mučila s tem, da so morali izbljuvano hrano ponovno pojesti, nekatere zavijala v rjuhe preko glave za spanje in jih tiščala, ležeče na trebuhu, ob jogi. Otrokom je odrekla vse, predvsem pa dostojanstvo. Kaj vse se je še dogajalo, verjetno ne bomo nikoli v celoti izvedeli, a za vse to bi moralo sodišče, predvsem tožilka zahtevati drugačno kazen.

Nekdo, ki prepelje migranta preko Slovenije do Avstrije ali Italije in je pri tem ujet, dobi triletno zaporno kazen. Zakaj v takih primerih zakon sploh dopušča možnost pogojne kazni?

Če ste danes razočarani, če se sprašujete, kako je to mogoče in če tudi vas žalosti razplet tega groznega primera, imate to pravico, kajti kazen, ki je bila Branimiri Vrečar dosojena, je klofuta v obraz vsem njenim žrtvam.