Sodeč po številu sodelujočih in stojnic ter številu obiskovalcev letošnjega Vegafesta, ki so minulo soboto preplavili ljubljanski Pogačarjev trg, je veganstvo pri nas zelo priljubljeno in nadvse cenjeno.
Na kratko: Vegafest je največji festival veganstva v Sloveniji. Letos je potekal že sedmo leto zapored. Na 50 stojnicah so se predstavila društva in organizacije za zaščito in pomoč živalim, ekološke kmetije, podjetja in trgovine z vegansko ponudbo, ter restavracije, ki so obiskovalce skušale prepričati z veganskimi okusi. Pripravili so strokovna predavanja, delavnice, zabavni program in številne druge aktivnosti.
Za burgerje so stali v vrsti.
Veganstvo ni le način prehranjevanja, je etično načelo, ki pravi, naj pri svojem delovanju ne povzročamo nepotrebne škode, poudarjajo v Slovenskem veganskem društvu: »Slednjemu se sicer ne moremo popolnoma izogniti, a z opustitvijo izdelkov živalskega izvora svoj vpliv lahko bistveno izboljšamo. Kdor je vegan, ne uživa izdelkov živalskega izvora, to je mesa, rib, mleka in jajc, ne nosi oblačil iz živalskih materialov, kot so usnje, krzno in volna, ne uporablja kozmetike, ki vsebujejo živalske sestavine, na primer čebelji vosek. Vegani torej uživajo vso hrano, ki ni živalskega izvora.«
Presne tortice Zdrave skušnjave
Ponudba veganske hrane in tudi pijač je iz leta v leto pestrejša. Vegani mesa, rib in jajc ter drugih izdelkov ne pogrešajo, sladice pa imajo radi vsi. Nataša in Ivan iz podjetja Zdrava skušnjava iz Ilirske Bistrice sta predana ustvarjanju okusnih in zdravih slaščic: »Najino glavno vodilo je velika ljubezen do narave in dobrega počutja. Inovativnost, zavzetost in pozornost za detajle so najina garancija za zadovoljstvo tistih, ki imajo radi sladice.

Za vse sladkosnede pripravljava sladice, kakršne imava tudi sama najraje. Najine torte so namenjene vsem, ki cenijo prehranjevanje z zdravimi, polnovrednimi živili.

Vse brez škodljivih posledic in zbujanja slabe vesti. Osredotočena sva na uporabo vrhunskih, polnovrednih sestavin. Brez umetnih dodatkov, konzervansov in sladil. Vsi izdelki so toplotno neobdelani, veganski, brez glutena, brez laktoze, brez jajc in brez sladkorja. Vsaka torta je ročno narejena od začetka do konca.«
Ob presni torti bi lahko popili stekleničko kombuče, ki je povsem osvojila brata Mirzo in Zlatana Ljubijankića iz Kamnika. Obiskovalcem Vegafesta sta ponudila kombučo, ki je zadnje leto v družinskem podjetju BeLife s štirimi različnimi okusi polnita v stekleničke.

»Kombuča je stoodstotno naravni napitek, ki prihaja iz domače proizvodnje,« je povedal Zlatan.

»Zaradi fermentacije, ki je prisotna v proizvodnji, je napitek poln življenja, bogat s probiotiki, vitaminoma B in C ter pozitivno deluje na človeško telo. Še nekaj je pomembno: kombuča je brezalkoholni napitek, ki poveča odpornost imunskega sistema, pomaga pri uravnavanju telesne teže in povrne telo v popolno ravnovesje. Pomaga pri utrujenosti in ureja prebavo.«
Na Vegafestu so točili prvo slovensko kombučo. Fotografije: Primož Hieng
Teja Kragelj je študentka ekonomije iz Celja, ki v prostem času zelo rada ustvarja v kuhinji. Z veganstvom se je zbližala šele lansko poletje, vendar se je v to filozofijo in način življenja preprosto zaljubila ter tako kar hitro prešla iz vsejede na vegansko prehrano. »Svoje preprosto ustvarjanje v kuhinji sem želela deliti tudi z drugimi, zato sem decembra lani ustvarila svojo facebook stran Tejina veganska špajza. Stran sem ustvarila z željo, da bi ljudem postala veganska prehrana vse bolj vsakdanja, preprosta za pripravo in seveda, da bi se izognili vprašanju, kaj pa vegani sploh jedo. Zato na moji strani najdete recepte za zajtrke, malice, glavne jedi, jedi brez glutena in sladice.

Tokrat sem predstavila veganski happybiftek, ki je veganska verzija tatarskega bifteka in je popolna jed tako za praznično pojedino kot tudi za piknike, obiske in različna druženja.«

Lucija in Tina se lahko pohvalita z izdelki Fržek. »Začelo se je nekega vročega dne v začetku avgusta 2016, ko smo se prvič zbrale prijateljice, da bi se družile in zraven še kaj lepega in dobrega ustvarjale. Ob klepetu in smehu so takrat nastali prvi kozarčki domače začimbne mešanice. Hitro smo prešle še na rezance, sirupe in nazadnje tudi na namaze.
Namazi iz fižola gredo za med.
Ko so prijatelji in znanci poizkusili namaze in bili nad njimi navdušeni, sva se odločili, da greva še korak dlje. Podpore nama ni manjkalo in zavihali sva rokave. Spoprijeli sva se z birokracijo, postavljali kuhinjo, se dogovarjali s pridelovalci, vmes pa pridno ustvarjali, spreminjali, dodajali in dopolnjevali recepte.

Tako sva maja 2017 na Vegafestu prvič javnosti predstavili nove namaze Fržek.

Izoblikovali sva pet okusov. Namazi so brez živalskih sestavin, saj so narejeni na osnovi fižola in tako predstavljajo alternativo mlečnim namazom. Zakaj fižol? Ker je hranljiv, poln beljakovin in je blaga osnova za neomejeno ustvarjanje novih okusov.«
Tudi kozmetika je veganska. Dramane Yere je prijazni črnec, ki prihaja iz afriške države Burkina Faso, v Sloveniji pa si je ustvaril družino.
Dramane Yere prisega na karitejevo maslo.
Njegova Afrotera ponuja vrsto veganskih izdelkov, med njimi nerafinirano karitejevo maslo, ki se uporablja v kozmetične in zdravilne namene. »Po sestavi je trdo, a se v stiku s kožo hitro raztopi,« je povedal Yere.

»Lahko se uporablja samo ali kot sestavina za pripravo naravnih mil, krem in podobno. Je hranljivo, vlažilno, z izrednimi zdravilnimi učinki za kožo. Je bogato z vitaminoma A in E, ki lajšata kožne spremembe in kožo ščitita pred prostimi radikali ter prezgodnjim nastankom gubic.

Maslo kožo mehča, vlaži, spodbuja obnavljanje celic in nastanek kolagena, povečuje njeno elastičnost in jo varuje pred raznimi vremenskimi spremembami.«

Primož Hieng