S 1. decembrom bo DARS začel s prodajo vinjet za leto 2022, le da bodo tokrat elektronske.

Že dlje časa se je napovedovalo, da bodo v Sloveniji z letom 2022 elektronske vinjete. Najprej bodo na voljo le letne za vozila in letne ter polletne za motoriste. Vse ostale vinjete bodo v elektronski obliki do od februarja dalje. Od 1. decembra dalje pa bodo mesečne in tedenske na voljo v novi vijolični preobleki na voljo na vseh prodajnih mestih vse do 1. februarja, ko pridejo v prodajo tudi kratkotrajne elektronske vinjete.

Cena novih elektronskih vinjet bo ostala nespremenjena in bo veljala eno leto od nakupa. Torej nekateri se z decembrom, velika večina pa z januarjem poslavlja od vsakoletnega odstranjevanja starih vinjet in lepljenja novih.

Seveda pa nove vinjete s seboj prinašajo tudi drugačen način preverjanja le teh. Na avtocestnem križu bodo nameščene nove kamere, ki bodo ugotavljale veljavnost vinjet. Prav tako bodo preverbo še vedno vršili z novimi prenosnimi kamerami nadzorniki avtocest.

Na DARSu opozarjajo uporabnike, da so pri nakupu pozorni na pravilen vnos registrske tablice, kajti napačen vnos le te pomeni, da vozilo nima plačane cestnine. Kazni za kršitve bodo prekrškarji dobili po položnici na dom lastnika vozila.