Preventivna policijska akcija do 17. marca- varnostni pas

Danes se začne preventivna akcija, ki bo potekala do 17. marca 2019. V tem času pa bodo policisti poostreno preverjali, ali med vožnjo dosledno uporabljate varnostni pas oz. ustrezne zadrževalne sisteme.

Glavna cilja akcije sta povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, tovornih vozilih in avtobusih, obenem pa zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

Akcijo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Preventivna akcija za večjo uporabo varnostnega pasu je usklajena z mednarodno organizacijo prometnih policij TISPOL. Tovrstne preventivne aktivnosti bodo namreč med 11. in 17. marcem izvajale tudi prometne policije v številnih drugih državah Evropske unije.

Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri velikih hitrostih, nam varnostni pas lahko reši življenje.

Pri prometnih nesrečah, ki se zgodijo pri manjših hitrostih, na primer pri mestni vožnji, pa lahko varnostni pas predvsem prepreči nepotrebne poškodbe, ki pa so lahko tudi pri nizkih hitrostih zelo hude (npr. udarec z glavo v vetrobransko steklo, udarec volana v predel prsnega koša itd.).

Lani je v Sloveniji med 12 umrlimi potniki le 7 potnikov uporabljalo varnostni pas, od 33 umrlih voznikov osebnih vozil pa jih je varnostni pas uporabljalo 23.

Uporaba varnostnega pasu je obvezna

Uporaba varnostnega pasu je obvezna na vseh sedežih v vozilih. Otrok, manjši od 150 cm, pa mora biti zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi. Vendar pa otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana. Take prevoze otrok zaradi varnosti vseeno odsvetujemo. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let.

Otroke, starejše od treh let in manjše od 150 cm, pa je dovoljeno voziti le na sedežih, ki niso prednji sedeži.

Vir: https://www.policija.si/