Nov, hud škandal vladajoče politike v predsedniški bitki. Notranje ministrstvo in ministrica Tatjana Bobnar sta se vpletla v predsedniško kampanjo in pozivata k oddaji podpisov podpore za “neodvisno” kandidatko Natašo Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar, ki je najavila svojo kandidaturo za letošnje predsedniške volitve, naj bi bila neodvisna kandidatka, ki bo svojo kandidaturo vložila s podporo volivcev. V ta namen mora zbrati overjene podpise 5000 volivcev. Do tu je zgodba taka kot v vseh ostalih primerih.

A ker očitno Pirc Musarjevi še ni uspelo zbrati dovolj podpisov podpore za vložitev kandidature za predsedniško bitko, se v pomoč k zbiranju vplete kar notranja ministrica Tatjana Bobnar z dopisom v pomoč zbiranju le teh.

Najprej poglejmo, kdo lahko predlaga predsedniškega kandidata in pod kakšnimi pogoji:

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo:

  • najmanj deset poslancev državnega zbora,
  • politična stranka (posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata, dvoje ali več političnih strank pa lahko določi skupnega kandidata; predlog kandidature mora biti podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali najmanj 3000 volivcev),
  • volivke in volivci (posamezno kandidaturo mora podpreti skupina najmanj 5000 volivcev).

Vsak poslanec in vsak volivec lahko da podporo samo eni kandidaturi.

Če kandidaturo predlaga skupina poslancev oziroma volivcev, se kot ime predlagatelja navede ime in priimek enega izmed predlagateljev z dodatkom “in skupina poslancev” oziroma “in skupina volivcev”.

Še več, v dopisu ne poziva k oddaji podpore Pirc Musarjevi zaposlene na ministrstvu, temveč naslavlja širši del javne uprave. Pismo je namenjeno vsem upravnim enotam v državi, Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer še posebej naslavlja Konzularni sektor, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za pravosodje, za zdravje ter ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Vir: Twitter

Dejanje je samo po sebi sporno tudi, če bi povabili k oddaji glasu vsem predsedniškim kandidatom, v tem primeru pa so se v popolnosti postavili na stran enega kandidata, ki naj bi bil celo nestrankarski in neodvisni kandidat, medtem ko je kandidatka največje vladne stranke pred dnevi odstopila od boja za predsedniški stolček.

Medtem pa je predsedniški kandidat Anže Logar, ki se je prav tako odločil za kandidaturo s podpisi volivcev, v treh dneh zbral kar 12.000 overjenih podpisov podpore.

Kaj vse nas še čaka v tej bitki, ki se ne začenja ravno tako kot bi se morala in predvsem vse ostale kandidate postavlja v neenak in drugorazreden položaj.

 

Spletno uredništvo