Pred enim leto, bilo je konec januarja 2017, je v požaru pogorela gostilna Pod žičnico na spodnji postaji nihalke. Materialna škoda je bila velika, a le nekaj dni po požaru so že vzpostavili sistem prodaje vozovnic in zagotovili nemoteno obratovanje nihalke. Spomladi so uredili tudi letni vrt Pod žičnico, kjer lahko gostje počakajo na nihalko ob dobri kavici in žar dobrotah.

Ognjeni zublji so nekaj pred 10. uro dopoldne lansko leto konec januarja zajeli gostilno Pod žičnico.

K sreči v požaru ni bilo poškodovanih, materialna škoda pa  je bila velika, zato so se zaradi varnosti ter popolnega uničenja odgovorni odločili, da objekt porušijo do konca. Pridobili so vsa potrebna dovoljenja za rušitev. Pred pričetkom poletne sezone so ga tudi porušili, potem pričeli z zbiranjem idejnih zasnov in iskanjem ponudb. K sodelovanju so povabili več arhitekturnih birojev.

Za izdelavo projektov novega objekta na spodnji postaji nihalke je bil izbran arhitekturni biro Karlovšek, podjetje za projektiranje in inženiring, d.o.o. iz Domžal. Izgradnja novega objekta ob spodnji postaji nihalke na Veliko planino je bila projektantsko ocenjena na približno 520.000 evrov. Aktivnosti za vložitev dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja že potekajo.

V novem objektu bo družba v prvi vrsti izvajal svojo osnovno dejavnost, torej prevoz z žičniškimi napravami. Gre za objekt, kjer bodo ločeni prostori za čakalnico, prodajo vozovnic ter druge spremljajoče prostore. Poleg tega pa bo v objektu tudi prostori, namenjeni gostinsko turistični dejavnosti.

Poleg novega objekta v letu 2018 je pred  podjetjem še kar nekaj večjih investicij. V marcu in aprilu podjetje Velika planina d. o. čaka menjava napenjalne vrvi in zamenjava sidrnih konusov na vlečni vrvi ter obnova kuhinje v gostišču Zeleni rob, prav tako pa še prenova sistema za prodajo vozovnic, ki bo omogočala tudi internetno prodajo.

V. P.