Pravi čas za zdravje ni šele z novoletno zaobljubo, temveč že danes!

Zdravje je največja dobrina, a žal velikokrat to spoznamo šele, ko zbolimo. Pravijo, da ima zdrav človek mnogo želja, bolan pa le eno – da se pozdravi. Ob prihajajočih praznikih si bomo z mnogimi podali roko, se objeli in drug drugemu zaželeli zdravja. Poskrbimo tudi za svoje zdravje!

Ne le da to, kako pomembno naše zdravstveno stanje vpliva na kakovost  življenja, ve vsak, ki je (bil) bolan, to kažejo tudi podatki. Po podatkih za leto 2017, ki so jih letos aprila, ob svetovnem dnevu zdravja, sporočili s Statističnega urada RS, ocenjuje v Sloveniji svoje splošno zdravstveno stanje kot zelo dobro ali dobro 65 % prebivalcev, starih 16 ali več let.

»Podatki kažejo, da na stopnjo zadovoljstva z življenjem pomembno vpliva zdravstveno stanje oseb.

Tisti prebivalci Slovenije, ki so v 2017 menili, da je njihovo zdravstveno stanje zelo dobro, so zadovoljstvo z življenjem ocenili z najvišjo povprečno oceno: 8,2 na lestvici od 0 do 10 (povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem je znašala 7,2). Z enako visoko oceno so zadovoljstvo z življenjem ocenili le še dijaki, študenti,« so navedli na SURS.

Tudi med pogostnostjo uživanja sadja in zelenjave in samooceno splošnega zdravstvenega stanja obstaja statistična povezava.

Med tistimi, ki so menili, da je njihovo splošno zdravstveno stanje zelo dobro, je bilo po podatkih SURS 67 % takih, ki so vsaj enkrat na dan jedli sadje, 73 % pa takih, ki so vsaj enkrat na dan jedli zelenjavo.

Med tistimi, ki so svoje zdravje ocenili kot zelo slabo, je bilo takih, ki so vsaj enkrat na dan uživali sadje, 64 %, takih, ki so vsaj enkrat na dan uživali zelenjavo, pa 62 %.

Tudi ukvarjanje s športom ali rekreativno telesno aktivnostjo in samoocena splošnega zdravstvenega stanja sta v precejšnji meri soodvisna.

68 % tistih, ki so svoje zdravstveno stanje v 2017 ocenili kot zelo dobro, se je v običajnem tednu rekreiralo vsaj dve uri in pol na teden (to je toliko, kolikor zadostuje po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije). Med tistimi, ki so svoje zdravstveno stanje ocenili kot zelo slabo, je bilo takih precej manj, 31 %.

Lahko zaključimo, da je pomembna naložba v zdravje, ki se vsekakor obrestuje, zdrav način življenja.

In pravi čas za zdravje ni šele z novoletno zaobljubo, temveč že danes!

O. U.