Do posvojitve pride zato, ker otroku, ki je zaradi različnih okoliščin ostal brez staršev ali ne more živeti v matični družini, iščemo najbolj primerno okolje za življenje in ne obratno.

 

To ni pravica dveh, ki sta si zaželela otroka, pač pa pomoč otroku. Še tako dober oče ne more nadomestiti matere in še tako dobra mati ne more nadomestiti očeta, otrok pa si želi oba in za svoj razvoj oba tudi potrebuje.

Poslanke in poslanci so na redni seji Državnega zbora obravnavali predlog zakona o spremembah družinskega zakonika, ki ga je vlada predlagala v sprejem po skrajšanem postopku. Stališče glede omenjenega predloga zakona je na seji predstavila poslanka SDS Alenka Jeraj:

“Lepo pozdravljeni! Prvi Družinski zakonik, ki bi izenačil zakonsko zvezo in omogočal posvojitve tudi istospolnim partnerjem, je bil sprejet leta 2011. Takrat je civilna iniciativa Za otroke gre zahtevala referendum in državljanke in državljani so na referendumu odločili, da takega zakonika ne želijo. Referendum je bil izveden 25. marca 2012, zanj je glasovalo 45 % volivcev, proti 55 % volivcev, skupaj 280 tisoč državljank in državljanov.

Pred tem je bil v času prve Janševe vlade sprejet Zakon o registraciji istospolne partnerske zveze, ki ga je nato v letu 2016 nadomestil Zakon o partnerski zvezi, v katerem je določeno, citiram: »Partnerska zveza je življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških«. Ta ima povsem enake pravne posledice kot zakonska zveza z izjemo možne skupne posvojitve in upravičenosti do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Naj spomnim, da je bil tudi zakon, ki bi omogočal samskim osebam oploditev z biomedicinsko pomočjo, z veliko večino zavrnjen na referendumu. To bi namreč omogočilo nadomestno materinstvo in po izkušnjah iz drugih držav vemo, kaj to pomeni – če poenostavimo, je otroke možno tudi kupiti. Danes je registriranih 250 istospolnih partnerskih zvez, zakonskih in zunajzakonskih zvez pa 350 tisoč. V letu 2015 je bila pripravljena novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bila prav tako zavrnjena na referendumu, ki se ga je udeležilo 36 % volivcev. Proti je glasovalo 63 . Tako so državljani že drugič odločno povedali, da ne podpirajo take spremembe. V vseh naštetih primerih je ustavno sodišče referendum dopustilo.

Po referendumu v letu 2015 je nekdanja poslanka SMC, danes pa predsednica sodišča v Mariboru Jasna Murgel zapisala, citiram: »Eno leto hitro mine, vmes menjamo sodnike Ustavnega sodišča«. Očitno se je to tudi res zgodilo, saj je tokrat Ustavno sodišče odločalo tudi o nečem, o čemer ni bilo vprašano, on je popolnoma zanemarilo, da imamo Zakon o partnerski zvezi, ki ga v odločbi sicer omenja, a odločbo zapiše tako kot da tega zakona ni in iz tega izpelje, da je področje istospolne partnerske skupnosti popolnoma neurejeno, kar ne drži. Zato odloči, da se izenači zakonsko zvezo s partnersko zvezo. 12. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah zakonsko zvezo omejuje na skupnost moškega in ženske. Njen pomen je v zasnovanju družine, kar smo zapisali tudi v Ustavo Republike Slovenije.

V Konvenciji o človekovih pravicah ni pravice do posvojitve in to ni človekova pravica. Stranke Svoboda, SD in Levica so zapisali v svoje dokumente, citiram: »Prav tako mora biti pravica do posvojitve priznana samskim osebam in osebam v istospolnih partnerskih zvezah«. Do posvojitve pride zato, ker otroku, ki je zaradi različnih okoliščin ostal brez staršev ali ne more živeti v matični družini, iščemo najbolj primerno okolje za življenje in ne obratno. To ni pravica dveh, ki sta si zaželela otroka, pač pa pomoč otroku. Še tako dober oče ne more nadomestiti matere in še tako dobra mati ne more nadomestiti očeta, otrok pa si želi oba in za svoj razvoj oba tudi potrebuje. Že tako veliko otrok odrašča brez enega od staršev, tudi v slabih razmerah in to so stvari, s katerimi bi se morali ukvarjati v ZDA, kjer so posvojitve v istospolne skupnosti možne že 20 let.

V zadnjem času prihaja do pričevanja teh otrok, danes odraslih oseb. Enoglasno so Ketty Faust, Robert Oscar Lopez, Milly Fontana in Heather Berwick spregovorili in povedali, citiram: »Posvojitev v istospolno skupnost je zločin nad otroki«. Vsi so tudi sprožili tožbe proti odločitvi države, ki jih je dodelila v istospolne skupnosti.

V Poslanski skupini SDS ne podpiramo novele Družinskega zakonika, prav tako odločno zavračamo uvajanje teorije spola v naše vrtce in šole, kar novela Družinskega zakonika prinaša.”

Glasovanje o zakonu bo potekalo jutri in če bo jutri s strani koalicije zakon sprejet, je že v preteklem tednu Aleš Primc napovedal, da bodo zbrali in v zakonskem roku v Državni zbor vložili podpise za razpis referenduma.

Več pa bo znano na in po jutrišnji seji v Državnem zboru.

 

Spletno uredništvo