V  ponedeljek, 9. 4. 2018, je bil okrog  14. 30 Operativno komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana obveščen, da se je v gostinski lokal na Igriški ulici zatekel moški, ki je bil zaboden.

Na kraj je bilo napotenih več  policijskih  patrulj,  ki so zavarovale območje in pričele z zbiranje obvestil v zvezi dogodka.

Z  ogledom  kraja  kaznivega  dejanja, ki ga je vodila dežurna preiskovalna sodnica  Okrožnega  sodišča  v  Ljubljani  ob  prisotnosti dežurne tožilke Državnega  tožilstva v Ljubljani, in nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je med 21-letnim osumljencem in 18-letnim oškodovancem prišlo do spora zaradi predhodnih nerazčiščenih dogodkov, v nadaljevanju pa do fizičnega obračuna, v katerem je bil 18-letnik zaboden.

Znano je, da se je osumljenec z osebnim avtomobilom pripeljal v center mesta oz. v bližino Igriške ulice skupaj z dvema prijateljema. Na Igriško ulico je prišel zaradi  predhodnega dogovora s prijateljem, ki se je že nahajal v enem od  tamkajšnjih  gostinskih lokalov in je v bližini zunaj lokala  opazil  oškodovanca. Slednji mu je namreč pred cca. 14 dnevi na podlagi predhodnih groženj  odtujil  manjšo  količino  denarja  in  droge (marihuano). V zvezi s tem dogodkom je bil uveden predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja ropa.

Ko je osumljenec prišel do gostinskega lokala, mu je prijatelj pokazal na
oškodovanca, osumljenec pa je pristopil donjega in ga fizično napadel tako, da je padel  po tleh. Med njima se je vnel prepir, ki je prerasel v fizično obračunavanje.

Nadalje  je bilo s preiskavo ugotovljeno, da je njuno vpitje slišal eden od
prijateljev, s katerim se je pripeljal osumljenec, in mu iz vozila prinesel
nož. Z njim je  osumljenec  zabodel oškodovanca v prsni del telesa in ga
poškodoval še po roki. Pri tem je utrpel hude telesne poškodbe in je bil
tudi v življenjski nevarnosti.

Po dejanju so se osumljenec in njegovi trije prijatelji odpeljali s kraja,
med begom pa so skrili nož v gozdu na območju Mosteca. Nož je bil kasneje najden v okviru preiskave oz. zbiranja obvestil in ustrezno zavarovan.

Kriminalisti so na podlagi zbranih obvestil in do tedaj znanih podatkov
vozilo našli na območju mesta Ljubljane, prav tako so v bližini izsledili
in prijeli osumljenca in njegove prijatelje.

Pri  izvajanju policijskih pooblastil se je eden izmed prijateljev
osumljenca kriminalistom  aktivno  uprl, kar obravnavamo kot sum kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Osumljencu je bila odvzeta  prostost  in odrejeno pridržanje po Zakonu o kazenskem  postopku. Po vseh zbranih obvestilih bo danes s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja izročen preiskovalnemu sodniku.

Osumljeni je bil že večkrat obravnavan za  kazniva dejanja z elementi nasilja.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena  –  z  zbiranjem  obvestil
nadaljujemo s ciljem  ugotavljanja  vlog in odgovornosti vseh omenjenih prijateljev osumljenca. O vseh ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo z dopolnitvijo kazenske ovadbe.

Za kaznivo dejanje uboja je zagrožena kazen zapora od 5 do 15 let (storilec se kaznuje za poskus v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje).

S spoštovanjem,
Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Ljubljana

Izjava