Včeraj se je na Trgu republike odvijal protestni shod proti ukrepom za zajezitev koronavirusne bolezni. Policisti Policijske uprave Ljubljana so opravili varovanje protestnega shoda, ki se je okoli 18. ure pričel na Trgu republike, kjer se je po njihovih podatkih zbralo okoli 8000 ljudi.

 

Poslali so nam naslednje sporočilo za javnost:

Okoli 20. ure je prišlo na tem mestu do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste in poslopje Državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila.

Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali.

Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko.

Policija trenutno deluje na širši okolici centra mesta in poskuša razgnati posamezne skupine. Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top.

Policijska intervencija še poteka, zato vam drugih informacij trenutno ne moremo posredovati. Informacijo bomo dopolnili, ko bo posredovanje policije zaključeno in bo znanih več podatkov.

A tu se včerajšnje dogajanje še ne konča. Malo pred polnočjo smo prejeli še eno obvestilo za javnost s strani Policijske uprave:

Policisti so okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami.

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

Do sedaj lahko potrdimo, da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj. Obravnava vseh dogodkov še vedno poteka. Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora. Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda nismo zabeležili.

Policisti bodo v naslednjih urah še intenzivno nadaljevali z zbiranjem obvestil. Več informacij vam bomo posredovali naknadno, predvidoma tekom jutrišnjega dne.

Protest je potekal v organizaciji kranjskega mestnega svetnika Zorana Stevanovića, nekdanjega člana SNS, ki svojo politično kariero gradi na proticepilstvu in ukinitvi ukrepov za zajezitev virusa. Torej svojo kariero gradi na račun ljudi in ne v njihovo dobro.

Foto: Nova 24 TV

Protesta so se udeležili tudi drugi, javnosti že znani iz preteklih protestov. Tam se je lahko opazilo Zlatana Čordića in Anico Bidar. Po poročanju Nove24 pa je bil na protestu tudi pripadnik bošnjaškega nacionalističnega gibanja Vjera, narod država Sulejman Merdanović. Omenjeno politično gibanje iz Bosne vodi zloglasni vodja Sanin Musa. Prisotni so bili tudi Green Dragonsi in pripadniki Antife.

Foto: Nova 24 TV

Ob udeležbi takih oseb na protestu veš, da mirni shod ni njihov namen.