“V tej zelo individualizirani družbi je prišlo do nekega dovoljenja za nove oblike nasilja to – ni fizično, ampak nasilje obliki psiholoških manipulacij, še posebej poniževanja. 

To je tisto, kar najbolj vpliva na to. da se na mnogih delovnih mestih ljudje čutijo izgorele. Ni torej nujno, da so ljudje tako zelo fizično obremenjeni z delom, ampak so mentalno izčrpani. Odziv na moj zapis je bil izjemen, dobila sem ogromno pisem in elektronskih sporočil ljudi, ki so se našli točno v teh mojih besedah o nespoštovanju, poniževanju, da so nenehno pod vtisom popolne zamenljivosti, ničvredni in ves čas zastraševani.

 

Ljudje pravijo, da so včasih fizično delali celo več in tudi nevarnejše stvari, danes pa se čutijo bolj izčrpane zaradi psiholoških pritiskov.

Zelo šokantno mi je bilo brati in poslušati zgodbe iz relativno uglednih institucij, kjer se ljudje, stari okoli 50 let in po vseh kriterijih uspešni, sedaj čutijo, kot da so popolnoma za na odpad. Saj te pri tej starosti ja nihče več ne bo zaposlil. Druga teza je bila, da so šefi večinoma izbrani med zelo mlado populacijo.” 

prof.dr. Renata Saleci, filozofinja, doktorica filozofije

Vir: Slovenska družinska revija Zarja, št. 23, 4. 6. 2019, str. 7