Da bi se izognili stresu, ki ga občutimo ob pogledu na prazno baterijo pametnega telefona, smo pripravili nekaj praktičnih predlogov za pravilno polnjenje njegove baterije (in nekaj drugih koristih ukrepov za ohranjanje njenega zdravja).

Vzdržujmo 50 % napolnjenost

Polnjenje je precej kompleksen način nege baterije našega telefona, zato je koristno, če vsaj malo razumemo, kako postopek deluje. Telefonska baterija je v grobem sestavljena iz dveh slojev, prvi je iz grafita in drugi iz litij-kobaltovega oksida. Energija izhaja, ko se litijevi ioni premikajo iz grafitne plasti v drugo plast, telefon takrat deluje. S polnjenjem baterije premaknemo litijeve ione nazaj na prvotno mesto in omogočimo kasnejši postopek izhajanja energije.

Iz omenjenega lahko zaključimo, da je nekakšna srednja točka za najučinkovitejše delovanje baterije nekje pri 50 % napolnjenosti. Takrat je približno polovica gibljivih litijevih ionov v sloju litij-kobaltovega oksida, druga polovica pa v grafitni plasti. Ravnovesje povzroči najmanjšo mogočo obremenitev litijevih ionov, ki napajajo baterijo in v bistvu podaljša število ciklov napolnjenosti, preden popolnoma oslabi. Za baterijo je najbolje, da jo ohranjamo med 20 in 80 odstotki napolnjenosti in jo redno delno dopolnimo.

Ne polnimo telefona čez noč

Težava se ne skriva v dejstvu, da bi baterijo neposredno prekomerno obremenjevali, temveč v posebnem mehanizmu stalnega polnjenja (angl. trickle charge). Baterija se bo pričela polniti takoj, ko senzor zazna, da je stanje padlo malce pod 100 %. Takrat se polnjenje ponovno zažene, litijevi ioni pa prehajajo iz in v grafitno plast in so znatno obremenjeni.

Prav tako ne uporabljamo polnilca sumljivega izvora. Obstaja možnost, da ne vsebuje pravilnih varnostnih nastavitev, ki bi preprečevali dovajanje električnega toka v baterijo, ko je ta že polna. Kljub dejstvu, da so nekateri takšni polnilci sicer v redu, se z njimi v resnici ne splača igrati.

Nastavitve telefona

Poleg samega načina polnjenja lahko na zdravje baterije vplivamo tudi preko nastavitev v napravi.

Koristno je, če vklopimo možnost varčevanja z energijo. Prav tako izklopimo vse nepotrebne možnosti za povezljivost, denimo Bluetooth ali Wi-Fi. Redno izvajamo optimiziranje telefona ter zapiramo in odstranimo odvečne aplikacije, ki jih ne uporabljamo. Poleg baterije nam bodo hvaležne tudi naše oči, če ustrezno prilagodimo svetlost zaslona. Ta porabi kar precej energije, ki bi jo lahko usmerili v koristnejše procese.

Izogibajmo se vročini

Baterije ne izpostavljamo visokim temperaturam, saj jih s tem močno obremenimo, pade pa jim tudi kapaciteta. Android Authority poroča, da naj bi baterija v razponu med 25 in 30 °C morala po prvem letu ohraniti približno 80 odstotkov svoje zmogljivosti.

Vir: https://www.racunalniske-novice.com/