Po zadnjih podatkih je bilo okuženo goveje meso za kebabe iz Poljske dobavljeno kar 41 ponudnikom hitre hrane v Sloveniji, ki se nahajajo v 25 krajih. Med njimi sta iz naše regije tudi Kamnik in Radomlje.

Alebon, podjetje iz Ljubljane, je »odpoklicalo« kar okoli 12 ton mesa za kebabe, in sicer s slovenskega, hrvaškega in madžarskega trga.

Glavni razlog tako imenovanega odpoklica mesa je utemeljen sum prisotnosti bakterije salmonela, bakterije E.coli in ostankov veterinarskih zdravil.

Izkazalo se je, da podjetje Alebon na Poljskem proizvaja sveže kebab meso, ki  ga lokalom s hitro prehrano prodaja po celi Evropi, vendar  klavnici – pa po poročanju Dnevnika –  ni bilo ustreznega nadzora nad označevanjem zdravstvene ustreznosti mesa. V klavnici namreč ni bilo sistematičnega preverjanja označevanja živali ob sprejemu. Velike težave pa so imeli tudi z zagotavljanjem sledljivosti in z ljudmi, predvsem veterinarji, ki bi morali poskrbeti za to, da bi bilo goveje meso »neoporečno«.

Prejemniki okuženega mesa so bili iz naslednjih 25 slovenskih krajev: Sevnice, Novega mesta, Ljubljane, Maribora, Hrastnika, Laškega, Zagorja ob Savi, Črnomlja, Metlike, Kočevja, Ilirske Bistrice, Izole, Kamnika, Kranja, Lendave, Murske Sobote, Nove Gorice, Portoroža, Postojne, Ptuja, Radomelj, Radovljice, Slovenj Gradca, Štor in Velenja.

C. R.