Policija: Pozor! V Kamniku in Komendi je pričakovati nepridiprave.

V zvezi naravne nesreče v kateri je bila občanom občine Kamnik in Komende povzročena ogromna škoda, je pričakovati, da bodo stisko ljudi nepridipravi izrabljali na vse možne in drzne načine, zato so na Policiji priprvaili nekaj opozoril, ki jih podajamo v nadaljevanju: 

Policisti pogosto obravnavamo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo zelo prefinjeno in pretkano, oškodovance pa tako zavedejo, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje (običajno gre za starejše občane) še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, ne bo odveč nekaj opozoril.

Policisti občanom svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi “stopijo samo za vogal”, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.
Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113, PP Kamnik (01) 830 31 80 . Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Kako delujejo drzni tatovi?

 • Tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih.
 • Storilec vas z raznimi pretvezami zamoti s pogovorom (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in poskuša zvabiti iz hiše.
 • Vašo odsotnost ali nepozornost medtem izkoristijo drugi tatovi, ki vstopijo v vaš dom, pregledajo notranjost ter kradejo denar in vrednejše predmete, na primer nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki vas je zamotil, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Kako ukrepati, da ne postanete žrtev tatov?

 • Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113.
 • Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja.
 • Neznancev ne spuščajte v svoj dom.
 • Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).
 • V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma.
 • Na pojav takšnih oseb opozorite sosede.
 • Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se s sosedi dogovorite, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Kako ukrepati, če vendarle postanete žrtev tatov?

 • Obvestite policijo na telefonsko številko 113.
 • Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.).
 • Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.