Poklicni gasilci premagali Cerarjevo vlado

V začetku januarja je bil pred vladnim poslopjem organiziran protestni shod – za pošteno vrednotenje dela slovenskih poklicnih gasilcev.
Protestni shod SPGS, 5.10.2017.

Povod za shod so bila neuspešna pogajanja med pogajalsko skupino poklicnih gasilcev ter Vlade RS. Zaradi pol leta ignorance vlade pod vodstvom Mira Cerarja, ko njeni predstavniki enostavno niso doumeli, za kaj se sploh gre, je bila napovedana tudi stavka poklicnih gasilcev, ki bi bila sploh prva gasilska stavka v zgodovini Slovenije. In tudi iz tega se da sklepati, da je sedanja vladna koalicija, ki jo sestavljajo stranke SMC, SD in Desus, res najslabša vlada, ki je kdajkoli vladala v Sloveniji.

Vnebovpijoče anomalije in napoved stavke

Zakaj je sploh prišlo do konflikta? Sedanja vlada ni želela odpraviti anomalij niti v plačnem sistemu javnih uslužbencev za dejavnost poklicnih gasilcev niti anomalij znotraj same dejavnosti poklicnega gasilstva. Pogajanja so bila neuspešna in šele napoved stavke je zdramila vladne predstavnike, da gre očitno zares in bo potrebno zadevo čim prej ustrezno rešiti.

Pogajalski skupini sta se znova sestali in tokrat je vladna pogajalska skupina končno doumela in razumela primerjave izhodiščnih plačnih razredov primerljivih tarifnih skupin v gasilstvu, policiji in vojski, ter tudi primerjave med konkretnimi delovnimi mesti v gasilstvu in policiji. Žal je bil glavni razlog za “razumevanje” prihajajoče junijske volitve v DZ in vse nižja javnomnenjska podpora strankam vladne koalicije, še posebej SMC, so pa gasilci kljub vsemu uspeli dokazati, da imajo prav.

Popoln poraz aktualne slovenske vlade

To je pomenilo popoln poraz vlade, še posebej pa ministrice za obrambo Katičeve in ministra za javno upravo, Koprivnikarja. Vse skupaj pa je izpadlo tudi kot velika blamaža za celotno vlado Mira Cerarja. Poklicni gasilci so torej uspeli, z močjo argumentov so premagali Cerarjevo vlado. Gasilcem je ob tem potrebno čestitati tako za enotnost pri uveljavljanju zahtev kot tudi za njihovo delo, ki ga opravljajo, nesebično, strokovno in na vrhunski ravni.

J.S.