Zaradi ruske agresije nad Ukrajino se od Rusije in njenega režima ne distancirajo le vlade mnogih držav, temveč z največjo državo na svetu prekinjajo sodelovanje tudi vse bolj številna podjetja, ki so v preteklih tednih oznanila svoj umik iz ruskega trga. Rusiji posledično grozi, da bo postala v prihodnje gospodarsko še bolj izolirana od preostalega sveta.

Že prejšnji teden smo poročali o odločitvi švedske modne multinacionalke in drugega največjega podjetja za prodajo oblačil na svetu H&M, da do nadaljnjega prekine prodajo vsega svojega blaga na ruskih tleh. Za ta korak se je podjetje odločilo zaradi nesprejemljive poteze ruske vlade, da izvede vojaško agresijo na sosednjo državo, njeno vodstvo pa je oznanilo, da od svoje odločitve ne bodo odstopali kljub temu, da predstavlja Rusija zanje šesti največji trg na svetu. Vendar pa H&M še zdaleč ni edino podjetje, ki se je zaradi ruskega napada na Ukrajino odločilo prekiniti poslovne stike z največjo državo na svetu.

Prodaja na drobno – moda, pohištvo…

Za enak korak kot H&M se je v preteklih dneh odločilo tudi špansko podjetje Industria de Diseño Textil, S.A., znano tudi kot Inditex (gre za največje modno podjetje na svetu, ki si med drugim lasti tudi verigo trgovin Zara), ki je izjavilo, da je popolnoma prekinilo vse poslovne dejavnosti na ruskih tleh in zaprlo vse svoje 502 trgovine z oblačili, ki jih je imelo pred tem odprte širom Rusije. Za umik iz ruskega trga so se odločila tudi druga svetovno znana podjetja iz sveta mode, med njimi nemški podjetji Adidas in Puma (ki je imelo pred tem v državi odprtih več kot sto trgovin), ameriško podjetje Nike (ki se je prav tako odločilo za zaprtje svojih ruskih trgovin, prenehalo pa je tudi z dostavami v državo), znamenita italijanska podjetja Prada in Gucci, francoska luksuzna podjetja Chanel, Louis Vuitton, Hermès in še mnoga druga. Poleg modnih podjetij velja omeniti tudi druge trgovce na drobno, med katerimi je največ pozornosti vzbudilo švedsko podjetje Ikea, ki se ukvarja s prodajo pohištva (v Rusiji je imelo do sedaj odprtih 17 trgovin) in je že prejšnji teden objavilo, da ukinja vso proizvodnjo in prodajo tako v Rusiji, kot tudi v Belorusiji (ki svoji vzhodni sosedi že od začetka aktivno pomaga pri invaziji na Ukrajino).

Elektronika, software, aplikacije in spletne platforme

Iz Rusije se po napadu na Ukrajino umikajo tudi tehnološki giganti kot so ameriški Apple, Intel in Microsoft, ki so ustavili prodajo vseh svojih izdelkov na ruskih tleh, poleg tega pa so za ruski prostor prekinili tudi ponudbo svojih storitev, kot je npr. priljubljena Applova aplikacija za mobilno plačevanje Apple Pay. Ruskim uporabnikom so prejšnji teden postale nedosegljive tudi spletne platforme za avdio in video vsebine Netflix (platforma za gledanje filmov in serij) ter Spotify (platforma za glasbene vsebine), pred dnevi pa se je za enak korak odločilo tudi podjetje OnlyFans, ki je znano po tem, da v svojem naboru vključuje tudi seksualne vsebine za odrasle.

Avtomobilska in letalska industrija

Ruski trg so se po invaziji na sosednjo državo odločili zapustiti tudi mnogi zahodni avtomobilski proizvajalci, kot sta ameriški Ford in General Motors (slednji je naznanil, da popolnoma ustavlja uvoz svojih vozil v Rusijo), japonska Toyota (prekinja tako proizvodnjo, kot tudi prodajo svojih vozil v Rusiji) in nemški Volkswagen (prav tako naj bi nemudoma ukinil vso svojo proizvodnjo v Rusiji, v državo pa naj bi tudi prenehal uvažati svoja vozila). Iz države sta se po vpadu ruske vojske v Ukrajino umaknila tudi dve največji letalski družbi na svetu, Airbus in Boeing, ki sta dejali, da prekinjata vse sodelovanje z ruskimi letalskimi družbami in prodajo rezervnih delov ter ponujanje tehnične podpore ruskim podjetjem.

Energetske družbe

Čeprav je Rusija znana kot država, ki poseduje veliko količino najrazličnejših energentov in drugih surovin, pa sama niti pod razno nima vsega potrebnega tehničnega znanja za njihovo nemoteno ekstrakcijo in predelavo v končne produkte (npr. za predelavo surove nafte v gorivo za avtomobile). Tudi zaradi dejstva, da je država nadpovprečno odvisna od črpanja in prodaje energentov ter izkopavanja surovin, utegne imeti na rusko gospodarstvo izjemno negativen vpliv nepreklicen umik evropskih in ameriških energetskih velikanov. British Petroleum (BP) je tako sporočil, da izstopa iz svojega partnerstva z ruskim Rosneftom (kjer ima britansko podjetje skoraj 20-odstotni delež), zelo hitro pa so mu sledili še norveški Equinor, ameriški Exxon Mobil, britansko-nizozemski Royal Dutch Shell in francoski TotalEnergies, ki so dejali, da prekinjajo vse dejavnosti na ruskih tleh ter ustavljajo sodelovanje z ruskimi energetskimi družbami in ruskimi oblastmi.

Finančne storitve

Prav tako, če ne celo bolj poguben kot umik energetskih družb, pa je videti umik mednarodnih finančnih institucij oz. podjetij za zagotavljanje finančnih storitev. Da do nadaljnjega ne bodo več poslovali v Rusiji so se že odločili pri Visi in MasterCardu, dveh vodilih podjetjih na področju brezgotovinskega plačevanja, ki sta imeli v preteklosti tako rekoč monopol nad zagotavljanjem plačilnih kartic za ruski trg. Njun odhod iz Rusije dejansko pomeni, da ruski državljani ne bodo več zmožni opravljati plačil z debetnimi karticami teh dveh podjetij. Njunim korakom je samo nekaj dni kasneje sledilo podjetje American Express, katerega plačilne kartice prav tako ne bodo več uporabne na ruskih bankah in bankomatih, iz Rusije pa odhaja tudi največja družba za finančne raziskave na svetu Moody’s in ena največjih globalnih računovodskih organizacij KPMG.

Piše Matej M.