Izmenjava na Maria Curie-Skłodowska University v Lublinu je za mano. Po treh napornih mesecih sem opravil vse obveznosti z odlično oceno, tako da lahko mirno pripravim “kufre” in iz Krakova odletim domov.

Fantastična izkušnja, ki me je marsikaj naučila: kako se je potrebno v težkih trenutkih postaviti zase, namesto ponujenega prsta pograbiti obe roki, zavračati vabila na zabave in predvsem ostati zvest samemu sebi, trenirati vsak dan na polno brez premora, vstajati ob petih zjutraj, se učiti in se popoldne pripravljati na predavanja. Vsak dan znova. Priznam, prve tedne je bilo težko, nisem se našel v tako velikem mestu, iskal sem se in taval po ulicah, ne da bi vedel, kaj resnično hočem. Ritem, ki sem ga imel doma, sem potem enostavno preslikal tisoč kilometrov stran in moja slika je spet bila sestavljena tako, kot je treba.

Postaviti samega sebe na prvo mesto je najbolj pomembna stvar, ki sem se je naučil.

Tudi to, da nikomur ne smeš zaupati, pač pa je vse vedno le v tvojih rokah. So stvari, ki so se zgodile pred Lublinom, in so stvari, ki so me preobrazile med Lublinom.

Spremenilo se je moje mišljenje o marsikateri stvari, vse, kar ostaja isto, je moje srce … To je najmočnejše.

Hvala, Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ), za to izvrstno življenjsko izkušnjo. Mislim, da sem zdaj dokončno odrasel, da vem, kaj si želim in kako to tudi doseči. Kot predsednik Študentskega sveta apeliram na vse kolege iz FUDŠ, naj resno razmislijo o takšni izkušnji. Ne bo vam žal!

P.S. Domov prihajam v soboto. Dovidzenia Polska, pozdravljena Slovenija!

Tekst in fotografije:

Rok Bratina

občasni dopisnik portala