Po imenovanju nove ministrice, v znak protesta zagoreli kresovi

Vir: FB Slovenska podeželska mladina

Včeraj je kolaicija v Državnem zboru gladko potrdila Matejo Čalušić za novo ministrico za kmetijstvo. Kljub številnim pomislikom glede njenih izkušenj in kompetenc, pa tudi kljub zavajanju glede dosežene stopnje izobrazbe. Spomnimo, na spletni strani Državnega zbora in v uradni dokumentaciji, ki jo poseduje DVK, je bilo namreč zaslediti, da ima univerzitetno diplomo, čeprav to ne drži. Iz Gibanja Svoboda so tedaj sporočili, da ješlo za “administrativno napako”.

Po njenem imenovanju, okoli 18:00 pa so ob savtocesti zagoreli kresovi. Šlo je za akcijo kmetov iz Savinjske doline. Že pred dnevi so se namreč na družabnih omrežjih pojavili pozivi k protestnemu kurjenju kresov ob avtocestah in magistralah: “V petek, 12. 1., ob 18.00 kurimo manjše kresove ob avtocesti – magistralkah, na svojih kmetijskih zemljiščih. Namen: 1. podpora nemškim kmetom; 2. nestrinjanje s kmetijsko politiko v Sloveniji; 3. v znak neodobravanja imenovanja nove ekipe na kmetijskem ministrstvu.”

Vir: FB Slovenska podeželska mladina

Pri Zvezi slovenske podeželske mladine so na družabnem omrežju Facebook včeraj objavili fotografije kresov, ob tem pa zapisali, da so kmetje po Sloveniji v znak neodobravanja in nestrinjanja s kmetijsko politiko pri nas s svojo samoiniciativno gesto zakurili manjše kresove na svojih zemljiščih.

Eden od pobudnikov protestne akcije je za spletni portal N1 povedal, da so se za takšen korak odločili, ker so nad dogajanjem izredno nezadovoljni. Kot je povedal, je zagorelo vsaj 30 kresov. Ti so med drugim goreli v Šentjurju, Šmarju pri Jelšah, Lukovici, Domžalah itd. Kot je povedal za omenjeni portal, je vsak na svoji zemlji ob glavni cesti ali avtocesti zakuril svoj kres, ki je od cestišča varno oddaljen.” Kot je dejal, so se za omenjeno akcijo odločili zaradi protestov kmetov, ki ta teden potekajo v Nemčiji, Slovenija pa se po njihovem prepričanju ni odzvala dovolj solidarno. Ob tem so dodali še, da se ne strinjajo s kmetijsko politiko v državi in imenovanjem nove ministrice.