Paprikaš

»Paprikaš je bolj gost in vanj gre čebula, ki jo prepražimo le na malo maščobe, čorba pa se pripravi s kuhano čebulo. In, seveda: v paprikaš dodamo več mlete sladke ali pekoče paprike, kot jo porabimo za pripravo juhe. Ravno mleta paprika je tista odločilna sestavina, ki naredi okusno jed. A dobro mleto papriko je zelo težko najti,« razkrije Lidija še eno drobno skrivnost velikih mojstrov kotlička.

Pravzaprav bi morali zapisati kotličkov, kajti Lidija in Stane Omerzu nimata zgolj enega. »Šest, sedem jih imava. Ker smo velika družina, največkrat uporabljamo tistega večjega, 16-litrskega. Naš najljubši je bakreni, ki ga je pred petimi leti za nas naredil družinski prijatelj,« pravi Lidija, zatem njen mož doda: »Preden smo dobili tega, sem po svetu kar trideset let hodil z nekim drugim, prav tako bakrenim. Bil sem turistični vodnik, ki je ribiče vodil od Španije do Mongolije, in ta kotliček me je spremljal po vseh poteh. Nato pa se je v Španiji eden od ribičev, sicer Hrvat iz Osijeka, kar zaljubil vanj. Ni se mogel ločiti od njega in odločil sem se, da mu ga pustim.«

Vir: Klik