V petek, 29. septembra 2017, so odprli v občini Grosuplje nov Večgeneracijski center Skupna točka Grosuplje. Ta se nahaja v prostorih na Taborski cesti 6, v centru Grosupljega, svoja vrata pa ima odprta prav vsak delovni dan.

Zbrane ob odprtju večgeneracijskega centra sta nagovorila direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar in predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste -Polje Anita Ogulin.

Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar je povedal, da smo v naši občini veseli vsake nove pridobitve, pa naj gre za projekt v vrednosti 3 milijonov evrov, ali pa za projekt kot je odprtje večgeneracijskega centra, ki je bolj mehko naravnan in bo v centru Grosupljega povezoval ljudi vseh generacij. V Grosupljem smo že odprli Center aktivnosti Grosuplje, Zlati kotiček, sedaj pa se njima bo pridružil še večgeneracijski center.

»Vsem, ki boste delali v tem centru, želim veliko dobrih projektov, veliko uspeha in pa veliko dobre volje,« je še dejal mag. Dušan Hočevar.

Predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje Anita Ogulin pa je povedala, da je nov večgeneracijski center namenjen prav vsem našim občankam in občanov. Gre za čudovit prostor, kjer se bomo lahko družili in nam bo lepo. Zaupala nam je, da v vseh večgeneracijskih centrih, ki jih najdemo tudi drugje po Sloveniji, poteka najbolje in najbolj množično kulinarično kuharska delavnica.

»Vsem nam bi bilo lepše in tudi bolje, če bi znali tudi že naši otroci poskrbeti za polne želodčke. Če pa želimo to doseči, jih moramo naučiti kuhati. In kje jih je lažje naučiti, kot v večgeneracijskih centrih, kamor hodijo tudi najbolj znani »master chefi« in jim z veseljem pokažejo, kako se zelo enostavno in dobro kuha,« je še dejala in dodala.

Anita Ogulin

Povedala je še, da so v času svojega delovanja ugotovili, da je ljudem, ki ostanejo na socialnem robu ali pa pod njim, težko znova priti do druženja, do vrstnikov. In ni lepšega in primernejšega prostora za to kot so takšni centri, kjer potekajo različne dejavnosti, ki nas kulturno bogatijo, ki nas opremljajo z novimi znanji, kjer se družimo.

»Za nas so izjemno dragoceni otroci, ker predstavljajo prihodnost, pa tudi starši, ki morajo otroke vzgojiti tako, da bodo takšni, da bo tudi naša prihodnost, ko bomo ostareli, lepa in prijazna. In ker nam ni mar samo zase in ker se povezujemo zato, da je vsem lepo in dobro, je ta večgeneracijski center dobra zgodba dobremu mestu za dobro počutje,« je še dejala Anita Ogulin.

V večgeneracijskem duhu so za bogat kulturni program poskrbeli pevke Ženskega pevskega zbora Lastovke, plesalci folklorne skupine Kulturnega društva Sv. Mihaela Grosuplje, na harmoniko je zaigral Tadej Hudorovič, na citre pa Pavlina Šifrar. Skozi prireditev sta nas popeljali učenki Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Zala Berk in Karin Kaja Pouh.

Harmonikar Tadej Hudorovič

Večgeneracijski center Skupna točka Grosuplje ustvarja prostor za druženje, sodelovanje, prenos znanja in aktivno učenje v vseh življenjskih obdobjih, hkrati pa uvaja vsebine za vključevanje in socializacijo ranljivih skupin ter nudi preventivne programe in vsebine. Gre za projekt, ki sta ga zasnovala ZPM Ljubljana Moste Polje in Slovenska filantropija. Sofinanciran je s strani Republike Slovenije – Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske unije iz sredstev Evropskega socialnega sklada, programi in vsebine pa se izvajajo tudi ob podpori Občine Grosuplje.

Spodaj si lahko pogledamo, katere vse dejavnosti bodo v sklopu VGC Skupna točka Grosuplje potekale že v prvem mesecu njegovega delovanja:

 • 10. 2017, od 9. do 10. ure: TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA za Rome in priseljence;
 • 10. 2017 ob 17. uri: PREDAVANJE »MOJA NEPREMIČNINA: Sreča ali breme?«, v Družbenem domu Grosuplje (Taborska 1, Grosuplje);
 • 10. 2017, od 9. do 10.30 ure: JOGA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 10. do 11. ure: DRUŽABNE IGRE;
 • 10. 2017, ob 10. uri: KUHARSKA DELAVNICA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017 od 9. do 10. ure: TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA za Rome in priseljence;
 • 10. 2017, od 11. do 12. ure: Drobni prijemi v vsakdanjem življenju (EFT tehnika), v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 9. do 10.30 ure: JOGA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 10. do 11. ure: DRUŽABNE IGRE;
 • 10. 2017 ob 10. uri: KUHARSKA DELAVNICA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 9. do 10. ure: TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA za Rome in priseljence;
 • 10. 2017, od 9. do 10.30 ure, JOGA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 10. do 11. ure: DRUŽABNE IGRE;
 • 10. 2017, od 10. do 12. ure: KUHARSKA DELAVNICA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A);
 • 10. 2017, od 9. do 10.30 ure: JOGA, v Zlatem kotičku (Mercator supermarket Grosuplje, Brvace 1A).

V večgeneracijskem centru Skupna točka Grosuplje nudijo tudi pomoč pri izpolnjevanju obrazcev in vlog, hkrati pa medse vabijo prostovoljce:

Če si doma iz občine Grosuplje, želiš spoznati nove ljudi, okrepiti svoje kompetence in koristno zapolniti svoj prosti čas, si morda pravi za nas. Z nudenjem učne pomoči in počitniškim varstvom lahko pomagaš socialno ogroženim osnovnošolcem iz Grosuplja.

Širi svoja obzorja. Deli svoj čas in znanje. Pomagaj!

Za več informacij smo na voljo na [email protected]

Prostovoljstvo je izziv – sprejmi ga!

J. R.