Otvoritev novega rekreacijskega parka pred Domom starejših občanov Grosuplje

V septembru v Domu starejših občanov Grosuplje tradicionalno pripravijo dneve odprtih vrat, letošnji so bili poimenovani Spoznajmo občino Grosuplje. Že v petek, 15. septembra 2017, so tako stanovalci doma z lokalno vodičko Marinko Štrus iz minibusa LPP-ja spoznavali Grosuplje in bližnjo okolico. Nad videnim so bili navdušeni. Grosuplje z okolico je zelo lepo urejeno, za videti pa je bilo tudi marsikaj novega, saj se je v zadnjih letih res veliko spremenilo, od novih krožišč, trgovin, do novega zdravstvenega doma in nove šole.

Voden ogled doma

V ponedeljek, 18. septembra 2017, pa je bil za občanke in občane ter drugo zainteresirano javnost že v dopoldanskem času organiziran voden ogled doma, sledila pa je prireditev, na kateri so župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in direktorica Doma starejših občanov Grosuplje mag. Marta Gašparovič s slavnostnim prerezom traku stanovalcem doma tudi uradno predali v uporabo nov rekreacijski park.

»Lepo je imeti dom. In ta je najlepši takrat, če se v njem res počutiš doma. Če je dom lepo urejen, če ima tudi lep vrt,« je dejal župan dr. Peter Verlič in direktorici doma mag. Marti Gašparovič ter stanovalkam in stanovalcem doma ob novi pridobitvi iskreno čestital.

Sicer pa, kot so ob ogledu Grosuplja in okolice že ugotavljali stanovalke in stanovalci doma, tudi sam meni, da se občina lepo razvija. Prebivalcev je že preko 20.000. Grosuplje ima en javni vrtec in kar šest zasebnih vrtcev. Pred kratkim so dobili tretjo samostojno osnovno šolo, poleg OŠ Louisa Adamiča Grosuplje in OŠ Brinje Grosuplje še OŠ Šmarje – Sap. Podružnične šole pa so v Žalni, Št. Juriju, na Kopanju in na Polici, kjer je bila pred kratkim odprta čisto nova šola.

Gradnja nadvoza in nova lekarna

Med trgovinama Spar in Hofer bodo kmalu pričeli z gradnjo nadvoza, do Sončnih dvorov bo po novem vozil tudi mestni avtobus. Občani so ponosni na zdravstveni dom, tik pred odprtjem je tudi nova lekarna.

Sprehajalne poti in nov športni park

Med zdravstvenim domom in Kongom bodo na Koščakovem hribu uredili lepe sprehajalne poti, da bo za rekreacijo zagotovo dovolj primernih površin, se bo v Brezju uredil tudi nov športni park. Župan je stanovalkam in stanovalcem doma še zaupal, da je bil navdušen, ko je izvedel, da so se na izlet odpravili kar po naši občini.

Direktorica Doma starejših občanov Grosuplje mag. Marta Gašparovič pa nam je zaupala, da so z urejanjem površin okrog doma začeli že pred dvema letoma. Prvi del parka, tik ob domu, je bil odprt maja 2015. Takrat so uredili površine za sedenje, senčnico, nasadili rastline.

Kaj kmalu pa se je ugotovilo, da bi bilo potrebno parkovne površine povečati, da bi šli stanovalci doma lahko mirno na kratek sprehod, da jih ob jutranji telovadbi na parkirišču ne bi preganjali avtomobili. Konec leta 2015 je oblikovalec Tomaž Bavdež že zrisal idejo in nov park umestil okrog balinišča vse do Erjavčeve ceste. Prvi del parka, dohodno pot do doma, ki so jo opremili z lučmi, s klopmi, smo odprli že leto kasneje. Dela so se nadaljevala v letošnjem letu in tudi dokončala.

»Vendar pa park ne bi bil tako lep in funkcionalen, če se ne bi končal s pločnikom ob Erjavčevi cesti. Tako smo tudi mi pridobili še eno pohodno pot, za izdelavo pločnika pa je seveda zaslužna občina in gospoda, ki sta danes med nami,« je še dejala direktorica doma mag. Marta Gašparovič.

Nato se je županu dr. Petru Verliču in direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju za to pridobitev lepo zahvalila.

Otvoritvi je sledila pogostitev, na kateri so okušali dobrote lokalnih pridelovalcev, v popoldanskem času pa so se z lepim kulturnim predstavili še ljudski pevci Zarja iz Račne.

Krpanova in Krjavljeva pot

Za konec pa še to: nov rekreacijski park nudi stanovalcem doma možnost hoje po asfaltu, travi ali pa po peščenih poteh, prav posebni pa sta dve zanimivi poti, in sicer daljša Krpanovo pot, v dolžini 200 m in označena z modro barvo ter krajša Krjavljevo pot, ki je dolga 130 m in označena z zeleno barvo.

J. R.