Slovenska politična scena tudi tokrat polni novice mednarodnih portalov, vendar tokrat v negativni smeri. Če je pod Janševo vlado Slovenija pridobila na mednarodnem ugledu kot zgledna demokratična država, se pod Golobovo vlado vrača prepoznavna kot ena od držav, ki “častijo totalitarni režim”.

 

Odločitev aktualne vlade o ukinitvi nacionalnega dneva dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je odjeknila tudi v mednarodnih vodah. Golobova vlada je ob prevzemu oblasti dejala, da bo “Sloveniji vrnila mednarodni ugled”, danes pa smo priča nasprotnemu.

Mednarodni ugled Slovenije kot demokratične države je ob zadnji odločitvi strmo padel.

“Vlada je le nekaj ur pred dnevom spomina na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji preklicala odlok, ki je bil pravna podlaga za komemoracijo, kar je sprožilo ostre kritike desnice in govorice o ‘novi državljanski vojni’,” se je začel zapis v novici u ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja na portalu Euractiv mednarodnem spletnem portalu.

Odziv v tujih medijih, vir: Nova24TV

O tej odločitvi vlade je so se razpisali tudi na twitter profilu Višegrad.

Na odločitev Golobove vlade se je odzval tudi generalni sekretar IDC-CDI Antonio López-Istúriz White je ob tej odločitvi povedal: “V evropskih institucijah so bile sprejete resolucije, ki obsojajo zločine, storjene s strani komunizma in nacizma. Z odlokom se je Vlada RS postavila nasproti teh resolucij in s tem nasprotuje stališču Evropske unije.”

V svoji izjavi je spomnil tudi na to, da je Evropski parlament 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. V njej je obsodil tudi komunizem.

Spletno uredništvo