Pred nami so počitnice in vabilo, da ponosno, spoštljivo in odgovorno odkrivamo naravne lepote Slovenije. Po okrevanju po epidemiji sedaj vlagamo napore v to, da okrevamo tudi kot družba, gospodarstvo. Ko boste izkoriščali turistične bone, ne pozabite na široke danosti zelenja in zaščitenih področij. Čuvajo jih naši in evropski predpisi, zato ni bojazni, da bi jih prekril beton. Ko jih bomo obiskali mi, pazimo, da jih ne bi prekrile sledi, ki jih bonton ne odobrava.

Slovenija je prepoznana kot dežela ohranjene narave, ki obiskovalcu omogoča mir, sprostitev, doživljanje lepot narave, opazovanje žive in nežive narave ter spoznavanje krajine, kulture in zgodovine posameznega območja. Trenutno je v Sloveniji dobrih 13 odstotkov površine v zavarovanih območjih (en narodni, trije regijski, 46 krajinskih parkov, 56 naravnih rezervatov in okoli 1200 naravnih spomenikov) ter 37 odstotkov varovanih v območjih Natura 2000 in se zato uvrščamo med države EU z največjim deležem ohranjene narave. Status naravne vrednote je podeljen okrog 6.000 vrednim delom narave (slapovom, naravnim mostovom, izjemnim drevesom, rekam, jezerom, soteskam, izvirom,…). in okrog 12.000 podzemnim jamam. Poleg tega ima Slovenija še dva geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave. Slovenija dosega visoke rezultate na različnih mednarodnih lestvicah. Univerza Yale je Slovenijo ocenila kot peto najbolj zeleno državo na svetu, National Geographic pa celo kot najbolj zeleno državo na svetu.

Zaposleni v upravah parkov skrbijo za to, da so doživetja v njih prijazna do narave in pristna za obiskovalce

Spoštljivo v naravo- Ne pozabimo, da smo za vedenje in obnašanje v parku in posredovanje dediščine našim prihodnjim generacijam odgovorni vsi, ki spoznavamo naravo

Naravoslovne poti

Če bi se v naravo radi odpravili na krajši potep in ob tem izvedeli še marsikaj zanimivega, izberite katero od nekaj sto urejenih naravoslovnih oz. učnih poti po Sloveniji. Večina je krajših, označenih in urejenih tako, da jih lahko prehodi domala vsakdo. Na pojasnjevalnih tablah boste spoznali zanimivosti, ki bi jih sami morda spregledali, izvedeli boste tudi odgovore na vprašanja zakaj, kako, kdaj, itd. Interaktivni zemljevid večine poti po Sloveniji najdete tukaj. 

Jame

Jamarji so v Sloveniji doslej odkrili že preko 12.000 podzemnih jam, tudi globljih od 1000 metrov in dolgih več kilometrov.

Za obisk so urejene:

Botanični vrtovi

Dolina Soče – Juliana,

Sežana

Maribor,

Ljubljani.

Arboretum

Arboretum je v Volčjem potoku.

Naravni parki

Triglavski narodni park

Kozjanski regijski park

Notranjski regijski park

Regijski park Škocjanske jame

Krajinski park Goričko

Krajinski park Kolpa

Krajinski park Ljubljansko barje

Krajinski park Logarska dolina

Krajinski park Pivška jezera

Krajinski park Radensko polje

Krajinski park Sečoveljske soline

Krajinski park Strunjan

KP Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib

Naravni rezervat Škocjanski zatok

Krajinski park Središče ob Dravi

Geopark Idrija

Več o tem pa si lahko preberete na spletni strani GOV.si