“Obožujem maske!”

Obožujem maske (takole sem se zlila z našo sliko, kamor me je avtomatsko potegnilo.?Večkrat si jo pripravim iz gline, ki je super za zrelo in izsušeno kožo. Nazadnje sem si jo sestavila takole:

1 žlica vijolične gline,
1 žlička olja makadamije,
½ žličke glicerola,
1 žlica hidrolata vrtnice,
2 kapljici EO sandalovine in1 kapljica rimske kamilice.

Masko pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v pasto. Pri tem ne uporabimo kovinske žličke, ampak plastično. Na očiščen obraz na debelo nanesemo masko in jo pustimo delovati 10 minut. Nato jo dobro speremo s toplo vodo. Kožo navlažimo s tonikom ali hidrolatom. Nego končamo z nanosom negovalne kreme ali olja. Masko moramo obvezno porabiti svežo, zato si morda za začetek raje izdelajte polovično količino.

Sestavina maske je tudi hidrolat vrtnice, ki ga v mesecu februarju prejmeš kot darilo ob vsakem nakupu.

?Spodaj izveš še več o uporabi hidrolata…?Še več o vrtnici pa na blogu: https://www.mayarula.si/blog/vrtnica/.?

Hidrolat vrtnice je široko uporaben za številne bolezni in v kuhinji. Ima antiseptično, protivnetno, antispazmodično in baktericidno delovanje ter poživlja duha. Na kožo deluje tako, da jo pomirja, vlaži, regenerira in celi rane. Izvrstno neguje suho, občutljivo in zrelo kožo. Deluje tudi blago adstringentno in tonizira kožo. Vonj je nežen, a razkošen, cvetni, spominja na vonj sveže vrtnice.

Uporaba
?Splošno kot razpršilo za prostor namesto sintetičnih osvežilcev z vonjem vrtnice, ki nam lahko prinesejo le glavobol.
?Razpršilo za prostor in posteljnino za pridih romantike, saj rožna dišava predstavlja vonj razkošja, ljubezni in erotike.
? Hidrolat lahko uporabimo, kadar se počutimo prizadete ali kadar nas prevzamejo močna čustva. Osveži nam misli in dvigne duha. Še najbolje, da ga razpršimo po srčni čakri.
?Kot razpršilo na potovanjih, ki nas ohladi in osveži ter razkuži naše roke.
?Kot hladilno razpršilo pri vročinskih oblivih.
?Primeren je za uravnavanje hormonov v menopavzi, pri PMS-ju in motnjah razpoloženja.
?Za kopel (eno skodelico, pribl. 250 ml hidrolata): dvig duha, zmanjšanje mentalne obremenitve, za odpravljanje napetosti in dvig libida.
?Za nego normalne, suhe in zrele kože kot tonik.
?Lokalno pomirja izpuščaje, dermatitis, blaži tudi razdraženo kožo po britju, depilaciji in sončenju. Je namreč učinkovit naraven antihistaminik in blaži razdraženost, pordelost in srbečico.
?Je priljubljena sestavina v kremah, losjonih, tonikih, maskah (npr. z glino, recept zgoraj).
? Je lahko tudi nadomestilo vode v šamponih, kar čudovito odišavi naš izdelek.
?V obkladkih pomaga pri glavobolih, vnetih očeh in utrujeni koži obraza.
?Je učinkovito sredstvo za grgranje za boleče vneto grlo.
?Pomirja želodec, v primeru slabosti, bruhanja se vzame ena žlička – 5 ml hidrolata.
?Je nepogrešljiv tudi za sladkosnede; dodajamo ga v napitke in v slaščice. Delček vode ali mleka v receptih za peko zamenjamo za hidrolat in s tem zagotovimo aromo.