Oblecimo oranžno!

Ljubljana, 28. maj 2020 – V soboto, 30. maja 2020, obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. V zahvalo znanosti in napredku na področju razvoja zdravil smo v zadnjih dveh desetletjih spremenili potek te bolezni. Življenje bolnikov je danes zato veliko bolj kakovostno kot nekdaj in ker je multipla skleroza, kot vse kronične bolezni, na neki način bolezen celotne družine, z njimi bolje živijo tudi njihovi svojci.

Na dan multiple skleroze želimo obolelim in njihovim svojcem izkazati podporo in jim z majhno gesto pokazati, da niso sami. Obenem želimo ozaveščati o pomenu pravočasnega odkritja bolezni, razvoju zdravljenja in pomenu povezovanja celotne skupnosti za podporo bolnikom z multiplo sklerozo.

Naše razumevanje o multipli sklerozi je v zadnjih nekaj desetletjih znatno napredovalo. Gre za avtoimunsko bolezen osrednjega živčevja, ki najpogosteje prizadene mlade ženske. Pogosti simptomi te bolezni so spremembe glede spanja in s tem povezana utrujenost, težave z mehurjem in črevesjem, spremembe v razmišljanju in spominu ter drugi.

V Sloveniji z multiplo sklerozo živi več kot 5000 Slovencev.

Oranžna barva predstavlja simbol moči, privlačnosti, samozadovoljstva, samozaupanja in samozavesti, ter nosi ognjeno energijo. Vliva nam novih moči, in nas aktivira k dejavnemu življenju.

V soboto, 30. maja bomo nosili oranžno –  bodisi kot oblačilo ali kot okras na majici, ali pa zgolj miselno zavedanje o tem kako pomembno je zdravje in aktivni življenjski slog.

Hvala, ker boste skupaj z nami izkazali podporo obolelim za multiplo sklerozo in njihovim svojcem ter oblekli oranžno.

__________________________________

Amadeja K.