V petek, 12. julija, so tudi uradno v svoj namen predali prenovljeno regionalno cesto med Ambrusom in Žvirčami.
Nekaj manj kot pet kilometrov dolg odsek državne ceste bo omogočil hitrejše potovanje in še dodatno povezal kraja sosednjih občin Ivančna Gorica in Žužemberk. Vrednost naložbe je, po besedah vodje sektorja za upravljanje cest na Direkciji RS za infrastrukturo mag. Gordane Grahek, znašala nekaj več kot 1,5 milijona evrov, prenovo pa je Direkcija izvajala v treh fazah.
Prvo fazo iz ambruške smeri so zaključili v letu 2015, drugo fazo v letu 2017 in zadnjo tretjo fazo konec letošnjega maja.

Poleg popolne prenove je cesta danes širša z urejeno prometno signalizacijo in varovalno ograjo. Poskrbeli pa so tudi za ustrezno odvodnjavanje, saj je bilo pred obnovo cestišče v času neurij v skoraj nevoznem stanju. Na ta, lahko rečemo zgodovinski trenutek, je vse od vstopa v lokalno politiko, čakal tudi župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, saj so ga s problematiko tega odseka velikokrat opozarjali tudi krajani Ambrusa. Kot je povedal, je po prevzemu županskega stolčka skupaj z nekdanjim žužemberškim županom Škufco pritiskal na državo po čimprejšnji obnovi. Pred leti jima je uspelo, da so stekla prva dela.
Ob zaključku se je za dobro sodelovanje zahvalil Direkciji za infrastrukturo in njeni predstavnici, saj v zadnjem času v marsikaterem projektu v občini sodeluje tudi država.

Zadnji od teh je projekt izgradnje krožišča pri Malem Hudem. Nagovor je sklenil z željo po varni uporabi ceste, občanom Žužemberka pa čestital ob občinskem prazniku, ki so ga z osrednjo svečanostjo praznovali minulo soboto.

»Vsaka pridobitev je prav posebna spodbuda za kraj in ljudi, ki v njem prebivajo«, je povedal zdajšnji župan Žužemberka Jože Papež in se še posebej zahvalil krajanom Žvirč, ki so na ta trenutek čakali več desetletij.

Dejal je še, da cesta ne bo povezala zgolj kraja Žvirče in Ambrus, temveč bo omogočila hitrejšo povezavo iz smeri Kočevja proti Ljubljani. Ob zaključku je omenil še zgledno sodelovanje z ivanško občino, saj to ni bil prvi večji medobčinski projekt. Pred leti so že dobro sodelovanje prikazali pri izgradnji mostu Breg –Drašča vas.

Zapisal in fotografiral:
Gašper Stopar
Več si preberite na spletni strani občine.