Občina Šmartno pri Litiji ima svoj občinski praznik ravno na god sv. Martina, to je 11. novembra.

V sklopu občinskega praznika oz. praznovanju svojega praznika se bodo v občini v prihajajočem tednu razvrstili naslednji dogodki oz. kulturno- zabavne prireditve:

V četrtek, 9. novembra 2017, ob 19. uri pa bo v Knjižnici Šmartno odprtje razstave 3. fotografskega natečaja z naslovom »ŠMARTNO, SLEDI PRETEKLOSTI«. Tema letošnjega natečaja je bila namreč arhitekturna dediščina v Šmartnem in njegovi okolici. Razstava bo na ogled do decembra 2017.

V petek, 10. 11. 2017, bo od 9. ure naprej v Kulturnem domu Šmartno RAZSTAVA VEZENIN. Razstavljajo bodo šmarske vezilje DU Šmartno.

Fotografija je iz leta 2015.

Od 14. ure naprej pa bo na Staretovem trgu v Šmartnem MARTINOV SEJEM. Na stojnicah se bodo predstavili najboljši lokalni ponudniki.

KULTURNI PROGRAM na Martinovem sejmu bodo oblikovali učenci GŠ Bučar, in sicer orkester harmonikarjev Bučar, otroci vrtca in učenci OŠ Šmartno, popotno gledališče CIZAMO s cirkuško predstavo in Vinogradniško društvo ŠTUC.

Ob 19. uri bo v Kulturnem domu Šmartno osrednja občinska prireditev in koncert Ženskega pevskega zbora Laz z gosti.

V sobota, 11. 11. 2017, bo organizirano 31. POPOTOVANJE PO LEVSTIKOVI POTI.

Start bo med 6. in 9. uro na Levstikovi ulici v Litiji in pri Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (Organizator: Zavod Levstikova pot, www.levstik.si).

V nedeljo, 12. 11. 2017, bo v cerkvi sv. Martina ŽUPNIJSKI PRAZNIK (»žegnanje«). Sveti maši bosta ob 7. in 10. uri. Po 10. maši bo blagoslov vina in medsebojno druženje.

Foto: Drago Medved

Župnijsko cerkev v Šmartnu pri Litiji so po legendi zgradili tam, kjer je 11. novembra na površje prišla skupina zasutih šmarskih rudarjev.

Organizatorji dogodkov so:

Občina Šmartno pri Litiji v sodelovanju z Društvom LAZ, DU Šmartno pri Litiji, Javnim zavodom Bogenšperk, Knjižnico Litija, Vinogradniškim društvom ŠTUC, Zavodom Levstikova pot in Župnijo Šmartno pri Litiji.

B. L.