Četrtkovo popoldne, 21. decembra 2017, je bilo namenjeno novoletnemu sprejemu župana Dušana Strnada s predstavniki gospodarstva, občinskega sveta, občinske uprave, krajevnih skupnosti, javnih zavodov, društev in zvez. Na letošnjem srečanju s soustvarjalci življenja in razvoja v občini Ivančna Gorica, so bili podeljeni nazivi trem novim ambasadorjem občine in izročena dva županova spominska kovanca Prijetno domače.

 Na prireditvi so bili s strani podžupana Tomaža Smoleta in strokovnih sodelavcev občinske uprave predstavljeni izzivi Občine Ivančna Gorica v letu 2018. Prisotnim je bila predstavljena ideja projekta Hiše kranjske čebele, ki je povezano s praznovanjem svetovnega dne čebel.

Tu ne gre zgolj za projekt prenove stare šole v Višnji Gori, ampak tudi za oživitev mestnega jedra. Vsekakor si Višnja Gora to zasluži, saj bodo v naslednjem letu praznovali tudi 540- obletnico pridobitve mestnih pravic. Predstavljen je bil tudi projekt Reka ljubezni, trenutno najbolj gledane televizijske slovenske serije, ki se od letošnje jeseni snema na Krki. Vsekakor je to priložnost za turistični razvoj občine. Seznanjeni so bili še o nedavno prejetem certifikatu Branju prijazna občina.

Župan Dušan Strnad se je zbranim podjetnikom zahvalil za njihovo delo, saj brez njih ne bi dosegli takšnih uspehov, kot jih dosegamo. Leto 2017 je po njegovem mnenju izjemno uspešno, predvsem na področju investicij in infrastruktur, veliko postorjenega v šolske in predšolske objekte. Kot je še dodal bo leto 2018 usmerjeno v temelj, ki garantira razvoj občine tudi v prihodnje. Vsem prisotnim je ob prihajajočih praznikih še zaželel vesele in blagoslovljene božične praznike, ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ter uresničitev vseh želja v letu 2018.

Podelitev spominskega kovanca Prijetno domače

Sledila je podelitev spominskega kovanca Prijetno domače. Župan Dušan Strnad ga podeljuje posameznikom in organizacijam ob jubilejih in posebnih dosežkih, ki pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju občine.

Prva prejemnica županovega priznanja je bila Ksenija Medved, vodja enote Knjižnice Ivančna Gorica.

Spominski kovanec je prejela kot priznanje za doprinos pri dvigu bralne kulture v Občini Ivančna Gorica. V precejšnji meri je zaslužena tudi za to, da je bila občina nedavno prepoznana kot branju prijazna občina.

Drugi spominski kovanec pa je prejel Tadej Trnovšek, kustos Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Slednji je pred dobrim tednom javnosti predstavil razstavo in publikacijo Stiški urbarji iz 16. stoletja, ki se omejuje na šest najstarejših ohranjenih urbarjev stiškega samostana iz 16. stoletja. Prav tako je avtor poučne slikanice Zaklad pisarja Bernarda. Kovanec se mu je izročil kot priznanje za doprinos pri raziskovanju lokalne zgodovine in širše.

Novi ambasadorju Ivančne Gorice

Najbolj slovesen del sprejema pa je bila podelitev nazivov »Ambasador občine Ivančna Gorica«. Naziv se podeljuje izjemnim posameznikom, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih veliko pripomogli k ugledu in prepoznavnosti občine tudi zunaj njenih meja. Tako so se Jerneju Lampretu, Igorju Akrapoviču, Pavlu Grozniku, Simoni Petrič, Stanislavu Kralju in Nini Pušlar, na četrtkovi prireditvi pridružili še Maja Zriličdr. Simon Muhič in Primož Jeralič.

Maja Zrilič je ustanoviteljica Plesne šole Guapa, ki se lahko pohvali s številnimi državnimi in mednarodnimi lovorikami. Šola pa danes šteje blizu 350 plesalk in plesalcev. Kot sama pravi, za razvoj plesne šole in ustvarjanje plesnih predstav ter uspešnih tekmovalnih rezultatov ni zasluga samo nje. Ob tem ima vedno podporo s strani ekipe plesnih učiteljic, ki so vse občanke Ivančne Gorice in tudi njene nekdanje plesalke ter plesnega trenerja in koreografa. Največjo podporo pa ima pri svoji družini. Prav zato je župan Strnad prepoznal poslanstvo in Majo Zrilič imenoval za ambasadorko občine na področju plesa, plesne kulture in vzgoje.

Naziv ambasador občine na področju znanosti in izobraževanje je prejel dr. Simon Muhič. Kot sam pravi se ima s čim pohvaliti, a raje vidi, da namesto njega govorijo rezultati dela. Je visokošolski učitelj in dekan Fakultete za tehnologije in sisteme iz Novega mesta, ki je konec novembra letos postala pravnomočna odločba s katero je Novo mesto dobilo šesto slovensko univerzo. Je tudi direktor Inštituta za obnovljive vire energije in učinkovito rabo eksergije INOVEKS d.o.o., vse od leta 2007 pa uspešno vodi lastno podjetje SIMUTEH, ki deluje na področju računalniško podprtega inženiringa ter energetike.

Primož Jeralič si je drznil in je s svojo zgodbo in načinom življenja vzor in ponos občine Ivančna Gorica, zato ga je župan imenoval za ambasadorja Občine Ivančna Gorica na področju športa in človeških vrednot. Je človek, ki strmi za zastavljenimi cilji in podira meje nemogočega. Primoža lahko dnevno srečujemo po cestah naše občine v vlogi ročnega kolesarja. Prav po njegovi zaslugi ima ročno kolesarstvo v Sloveniji danes večjo prepoznavnost in se pojavlja na različnih maratonih. Vse to mu je prineslo uvrstitve in nastopa na paraolimpijskih igrah v Riu lani avgusta, kjer je v kategoriji cestne dirke in kronometra osvojil izvrstno 10. mesto. Niso pa zgolj dosežki tisti, ki krasijo Primoža. Pooseblja človeške vrednote kot so odločnost, vztrajnost, osredotočenost, predanost in še bi lahko naštevali… Sam pravi, da ve kaj hoče in ve kam želi priti. »Moja vizija je moj vodič in brez izgovorov se mi lahko pridružiš tudi ti!«

Novoletni sprejem so popestrili člani novo nastale zasedbe v naši občini, imenovana Big Band Stična in duo na kitari Matic in Marcel. Prireditev je povezovala televizijska voditeljica Ajda Mlakar. Grosupeljski skavti pa so prinesli Luč miru iz Betlehema.

Več si preberite v priloženem sporočilu za javnost in na spletni strani občine.

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar