Novinar Jan Kuciak in njegovo dekle – umorjena!

Če so (na žalost) umori novinarjev na Bližnjem vzhodu in v Afriki ne tako zelo redka novica, pa umorov novinarjev v EU doslej nismo bili vajeni. Po umoru malteške novinarke oktobra lani sta bila na Slovaškem konec prejšnjega tedna umorjen preiskovalni novinar Jan Kuciak in njegovo dekle. Podobno kot Daphne Caruana Galizia je tudi Kuciak je pisal o korupciji in davčnih utajah ter s tem stopil na žulj marsikateremu politiku in podjetniku.

Novica o uboju novinarja je sicer zaokrožila po svetovnih medijih, politiki so solidarnostno obsodili dejanje, kljub temu pa težko pričakujemo, da bo dogodek deležen resne obravnave, ki bi si jo zaslužil, saj so bili tarča umrlega največkrat prav najpomembnejši državni funkcionarji. Kot glavnega osmuljenca trenutno omenjajo italijansko mafijo, ki ji okrutna dejanja niso tuja, kot grešni kozel pa predstavlja odličen povod za še večje distanciranje politike.

Medtem je včeraj zagorela tudi finančna administrativna stavba v Košicah, kjer so bili shranjeni prav pomembni dokumenti, ki jih je preiskoval Kuciak. Slovaške oblasti in EU dogodkov sicer ne povezujejo, sami pa lahko presodite, ali gre res zgolj za naključje …

Vir: spletna stran Agrument