Včeraj so policisti na območju centra Ljubljane opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Vse kaže, da so protestniki iz tedna v teden manj enotni – med plakati in rekviziti je vsega po malo. Meddrugim nekateri vzklikajo proti vladi, vmes nekateri samo mirno vihtijo mavrično zastavo, tretji nosijo plakate “Trst je naš” in prav za res se poraja vprašanje, če sploh vedo čemu protestirajo?

Prvi shod se je okoli 17.30 pričel na Prešernovem trgu, nato pa je okoli 2.500 zbranih protestnikov organizirano odšlo v smeri proti Slovenski cesti, ter krožilo med ulicami v centru mesta in se nato zbralo na Trgu republike.

Drugi shod se je pričel okoli 18. ure, ko so se protestniki pričeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa je zbrana skupina okoli 40 protestnikov s Prešernovega trga odšla na Trg republike.

Policisti so  opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev obeh protestnih shodov, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji.

Dogodka sta potekala mirno vendar so policisti zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti.

Policisti so pri varovanju shodov opravili 12 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili dve kršitvi Zakona o javnih zbiranjih.

Prav tako so opravili identifikacijski postopek z osebo, ki je pred tem napadla policista. Pri postopku se je oseba uprla, ni upoštevala ukazov policistov in so bila zoper njo uporabljena prisilna sredstva. Oseba je bila zaradi ugotavljanja identitete, izvedbe prekrškovnega postopka, ter zbiranja obvestil zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega
dejanja ali maščevanja uradni osebi privedena v prostore policije. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Po končanem postopku je bila oseba izpuščena.

Nadaljujejo zbiranje obvestil glede obeh dogodkov (shodov) in  bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.