Nova uredba se tiče celo frizerjev

Ali bo slovenska vlada v tem letu sprejela za mnoge poznavalce še eno neumnost?

Govori se namreč o novi (zakonski) uredbi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Ta naj bi obrtnikom dodatno  “požrla”  kar precej dodatnega časa že za samo tehtanje embalaže.

Za kaj sploh gre?

Evidenca velja za vse ljudi, ki dajejo embalažo v promet, a ne plačujejo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. Vsi bodo namreč vso odpadno embalažo morali redno tehtati in o teži poročati Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso).

Nova uredba se tiče celo frizerjev, saj bodo tudi slednji morali poročati o teži ne le embalaže, pač pa tudi odpadnih las, ki jih bodo vsi ostriženi Slovenci in predvsem Slovenke “zapustile” v firezrskih “salonih”.

“Nič kaj dobrega nam to ne prinaša. Nekdo bo s tem dodatno služil, nas male pa dodatno obdavčil. Ne vem, a se delajo norca iz malih podjetnikov?” je za vaš portal povedala ena od lastnic frizerskega salona, ki ji prav tako ni jasno, kako bi naj takšna uredba potekala v praksi.

“Teorija je eno, praksa pa nekaj povsem drugega – res ne vem, kako so si to zamislili. Frizerji se bojimo, da se bodo zaradi te uredbe zvišali tudi stroški za frizerje in druge obrtnike, slednje pa bo po žepu udarilo tudi stranke. To prinaša višje cene striženja! In tako ne bo zadovoljen nihče, pa tudi frizerji ne bodo s tem nič pridobili.” 

Pri takem čudnem zakonu, ki ga zna kmalu sprejeti “najboljša slovenska vlada”, bo spet  polno papirologije. Potem bo prišlo posledično še do dodatnega zaračunavanja, obdavčevanja in negodovanja strank. 

Zdi se, da nas čaka tehtanje lastnih (ostriženih) las! Menda bomo celo morali nositi posebne tehtnice s seboj … Ali pa bo vrla slovenska vlada naročila pri “svojih programerjih” posebno aplikacijo za to nesmiselno početje.

G. M.