Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, velik zagovornik samostojne Slovenije, je umrl

V petek, 16. junija 2017, je v 88. letu starosti (rodil se je 3. aprila 1930) na svojem domu v Ludwigshafnu umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl.

Helmut Kohl je bil na položaju kanclerja med letoma 1982 in 1998. Po trajanju mandata ga prekaša le pruski kancler Otto von Bismarck.  Kohl se je na kanclerski položaj zavihtel oktobra 1982, ko so dotedanji liberalci, ki so bili do takrat v koaliciji s socialdemokrati, podprli konstruktivno nezaupnico in se obrnili na desno.

Kohl je tako postal šesti nemški povojni kancler. Marca naslednje leto (1983) je njegova krščanska Unija dobila 48,8 odstotka glasov in skupaj z liberalci oblikovala koalicijo.

Zelo pomembno (ključno) vlogo Kohl je kot kancler odigral pri padcu berlinskega zidu in združitvi obeh Nemčij.

Na kanclerskem mestu se je zadržal 16 let, nato pa ga je premagal socialdemokratski izzivalec Gerhard Schröder. Kohla je na čelu CDU leta 2000 nasledila njegova varovanka Angela Merkel.

Nekdanji nemški kancler je bil tudi eden največjih zagovornikov samostojnosti Slovenije. Nemčija je namreč pod njegovim vodstvom kot prva država EU priznala samostojnost naše države. Helmut Kohl je za te zasluge prejel tudi red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Dolgoletnemu kanclerju se je med drugimi evropskimi državniki poklonil tudi Gerhard Schröder, njegov naslednik na tem položaju, ki je dejal, da bo njegovo ime za vedno zapisano ob združitvi Nemčije in Evrope.

V Bruslju že visijo zastave na pol droga.

L. K.