Naravni zdravilni gaj Tunjice pri Kamniku v teh dneh praznuje 25 let svojega delovanja in posebnega poslanstva, pomaga osveščati o pomenu kvalitetne vode za življenje in zdravje ljudi.

Zbranim se je ob srečanju in praznovanju pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Lukom Svetcem, idejnim vodjem in očetom gaja Dragom Vrhovnikom ter njegovima naslednikoma Katjo in Boštjanom Jelovčanom.  

Naravni zdravilni gaj Tunjice se nahaja v bližini cerkve sredi mešanega gozda. Na zemljišču, velikem približno 10.000 kvadratnih metrov, se v blagem naklonu zvrsti več energijskih centrov in izvir Žive vode. Področja ugodnega delovanja centrov sooznačena z različno velikimi krogi in ideogrami.

Nenavadno moč tega območja je gospod Drago Vrhovnik, lastnik zemljišča “Na tratah”, odkril povsem po naključju. Ob današnjemu praznovanju je gospod Vrhovnik takole pripovedoval: »Spomladi 1998 leta sem med izkopavanjem mivke v nogah začutil močno mravljinčenje, nekaj dni kasneje pa sem naletel na izvir vode, ki mi je pomagala zaceliti dolgoletno rano na roki. Presenečen nad zdravilnostjo vode sem se obrnil na več poznavalcev naravnih zemeljskih sevanj, ki so teren podrobno raziskali. Njihove ugotovitve so presenetljive, saj kažejo, da je to zemljišče po svojem ugodnem delovanju na človeka eno najmočnejših pri nas.« Njegovo zgodbo sedaj dalje peljeta naslednika Katja in Boštjan Jelovčan.

Kot je ob tej priložnosti dejala Katja Jelovčan, ki nadaljuje uspešno zgodbo očeta Draga Vrhovnika, so zgodbe Naravnega zdravilnega gaja Tunjice ne le pomembne v Sloveniji, temveč prodirajo tudi na svetovne trge: »Ves čas našega delovanja je Drago vlagal in širil ponudbo. Tako je iz prve vratarnice, postala posvetovalnica, prostor za slikanje avre, piramida, ki je bila namenjena individualnim terapijam za zdravljenje, kasneje smo postavili kupolo, nato je prostor postal premajhen in postavili smo jurko, kjer izvajamo delavnice za osebno rast in meditacije. Leta 2019 sta Boštjan in njegov oče Dušan postavila glamping iz lokalnega lesa ter vse naredila z lastnimi rokami. Gradimo namestitve, gradimo pa tudi odnose. Tako smo že od vsega začetka povezani tudi s Srcem Slovenije, kjer smo pridobili certifikate tudi z njihovo blagovno znamko z Živo vodo in glino ter skupaj sodelujemo na različnih projektih. Dobro sodelujemo z našo smučarsko skakalno reprezentanco, šolarji prihajajo na športne dneve. Želimo pa si tudi nadaljnjega povezovanja.«

Zbranim je misli namenil v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec: »V današnjem svetu, ko vsi govorimo o ohranjanju narave in trajnostnem turizmu, se pogosto zgodi, da dejanja ne sledijo besedam. Pri vas to ne velja, s ponosom lahko rečem, da je Zdravilni gaj Tunjice postavil visoke standarde, ki dosledno sledijo sodobnim smernicam trajnosti. Danes turisti iščejo edinstvena, zanimiva in poučna doživetja, ki blagodejno vplivajo na njihovo počutje. Zdravilni gaj Tunjice se je spretno in strokovno spopadel z izzivi sodobnega tempa življenja. Vi ste odlični primer dobre prakse turističnega ponudnika, ki s svojo raznoliko ponudbo nagovarja tako turiste kot lokalne prebivalce. To pa je izjemno pomembno za lokalno skupnost, saj odpirate dodatne možnosti koriščenja zdravstvenih in welness storitev tudi nam, ki tu živimo. Prav tako se od vas lahko vsi veliko naučimo« in ob zaključku dejal: »Teme, ki jih nagovarjate, raziščete do potankosti, kar dokazujejo nagrade in priznanja, ki ste jih prejeli. V Kamniku smo izredno ponosni na svojo vodo, po vaši zaslugi pa se lahko pohvalimo tudi z vodnim someljejem. Iskreno se vam moram zahvaliti za vašo pomoč pri različnih projektih, ki prispevajo k promociji občine Kamnik kot turistične destinacije. Vaša aktivnost in partnerstvo sta za Zavod za turizem in šport Kamnik neprecenljiva. Ob tej posebni priložnosti želim izraziti hvaležnost vsem, ki ste sodelovali pri razvoju Zdravilnega gaja Tunjice v teh 25 letih. Brez vaše strasti, predanosti in strokovnosti ne bi mogli doseči tega uspeha.«

Župan Matej Slapar pa je ob tej priložnosti Zdravilnemu gaju Tunjice namenil naslednje misli: »Naravni zdravilni gaj Tunjice, katerega je zasnoval gospod Drago Vrhovnik, ki je bil za tiste čase vizionar, praznujejo 25 let. Že na samem začetku ste vedeli, kaj je treba in kaj je pomembno za življenje, ko se o zdravem načinu življenja, zdravilni in živi vodi ter notranjem ravnovesju in drugih za uravneteženo življenje pomembnih stvareh še ni govorilo, ste vi zasnovali pomembno zgodbo. Hvala, da ste zastavili to smer, dobili certifikate in ste ena uspešnejših družin, ki zgodbo pelje že 25 let. Ste marsikomu v oporo, ali ste mu rešili življenje ali pa je zaradi vaših storitev lažje živel. Imate plemenito poslanstvo, ki ni samoumevno. Čestitke in še na mnoga uspešna leta.«

Vljudno vabljeni tudi v nedeljo v Zdravilni gaj Tunjice, kjer ob jubileju pripravljajo vrsto brezplačnih dogodkov, in sicer regeneracijo v Teslovem hramu, vodenje po energijskih centrih in meditacijo v jurti.

 

Spletno uredništvo
Vir: Občina Kamnik